Forum žena SDP-a: Prekid trudnoće na zahtjev žene temeljno je ljudsko pravo Foto: SDP Varaždinske županije

Forum žena SDP-a: Prekid trudnoće na zahtjev žene temeljno je ljudsko pravo

Varaždinske vijesti | 28.11.2019. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu je proteklog vikenda održana 18. izvještajno-tematska skupština Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske, s temom "Naravno, žena ima pravo na izbor!".

Na Skupštini su sudjelovale članice iz Varaždinske županije s predsjednicom organizacije Alenkom Car, dok je Barbara Antolić Vupora predsjedavala Radnim predsjedništvom.

Istaknuta su tri važna područja ostvarivanja ženskih prava, a to su pravo na jednako plaćen rad, zaštita reproduktivnih prava i zaustavljanje nasilja nad ženama.

– Prekid trudnoće na zahtjev žene temeljno je ljudsko pravo, a zbog konzumacije tog prava ni jedna žena ne smije biti stigmatizirana, istaknuto je na Skupštini. Pronatalitetna politika mora se temeljiti na podizanju standarda življenja, a ne na religijskim, svjetonazorskim i ideološkim tendencijama – istaknula je Car.

– Forum žena zahtjeva žurno donošenje zakona koji će pitanje pobačaja regulirati da bude legalan, siguran, besplatan, informiran i geografski dostupan te koji će kontracepciju regulirati besplatnom i dostupnom, na način kako to od Republike Hrvatske traži i UN-ov Odbor za praćenje provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena – dodala je Antolić Vupora.

Predsjednica Foruma žena Maja Sporiš naglasila je kako žene u Hrvatskoj očekuju siguran život bez nasilja, radna prava i fleksibilne uvjete rada, pošten i jednake plaće za rad iste vrijednosti, pristup obrazovanju i napredovanju, ravnopravnu podjelu neplaćenog kućnog rada, pravo žene na izbor, pravo na pozicije moći, rodni paritet.

forum_zena_1.jpg

forum_zena_2_antolic_vupora.jpg

forum_zena_3.jpg