Forum žena SDP-a: Jednokratnim novčanim potporama za rađanje Vlada ponižava žene

Forum žena SDP-a: Jednokratnim novčanim potporama za rađanje Vlada ponižava žene Foto: Forum žena SDP-a Varaždinske županije

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije podupire prijedloge zakona koje su prošli tjedan u Hrvatskome saboru predstavile zastupnice i zastupnici SDP-a, smatrajući ih dijelom paketa mjera koje trebaju doprinijeti boljem statusu žena u hrvatskome društvu.

- Predstavljene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju prvi su korak u sustavnom i sveobuhvatnom unaprjeđenju obiteljske i demografske politike te politike rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj. Demografska politika jest i politika tržišta rada i moderna obiteljska politika, nasuprot konzervativne obiteljske paradigme koju promoviraju HDZ, MOST i pridruženi im sateliti, a najavljene mjere Vlade Republike Hrvatske u tom smislu svjedoče o visokoj razini nerazumijevanja i neznanja, koje će nas skupo stajati - priopćeno je iz varaždinskog Foruma žena SDP-a.

- Svodeći demografsku i obiteljsku politiku te politiku rodne ravnopravnosti i – u konačnici – ekonomsku politiku te status žena u hrvatskome društvu na pitanje jednokratne potpore od "tisuću eura" za svako novorođeno dijete, Vlada se jasno odredila: umjesto stvaranja mogućnosti za zapošljavanje žena i uvjeta za razvijanje socijalnih, obiteljskih usluga kao javno financirane podrške roditeljima, žene ponižavate nudeći nam jednokratnu novčanu potporu za rađanje. Takva je politika kratkovidna, riječ je o vatrogasnim mjerama, improvizaciji i nedostatku bilo kakve vizije razvitka hrvatskoga društva - poručuju iz Foruma žena.

- Žene su za Vladu Republike Hrvatske svedene na svoje maternice, a njima se manipulira u politikantske svrhe. Kako Vlada Republike Hrvatske sredstva namjerava namaknuti ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja, valja podsjetiti da takva odluka, o oduzimanju i preusmjeravanju sredstava isključivo u isplatu jednokratne naknade za rođenje djeteta, bez drugih mjera, poput makar djelomičnog i postupnog delimitiranja rodiljnih i roditeljskih naknada, svjedoči o nedostatku vizije cjelovite demografske, ekonomske, obiteljske i politike ravnopravnosti žena i muškaraca u Republici Hrvatskoj - stoji u priopćenju koje potpisuje Livija Faić, predsjednica SDFŽ SDP-a Varaždinske županije.

U priopćenju se također navodi da Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije smatra kako se sve navedene i druge strateške razvojne politike Republike Hrvatske mogu ostvariti samo osiguravanjem socijalne te radne i zdravstvene sigurnosti žena, dostupnim javnim servisima poput jaslica i dječjih vrtića te domova za starije osobe, kao i unaprijeđenom stambenom politikom.

- Najbolja demografska politika jest snažna socijalna država koja se brine za sve svoje građane, prvenstveno za one koji su već rođeni, jer onemogućavanjem njihova dostojna i dostojanstvena života, ne može se stvoriti niti novi život. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije poziva Vladu Republike Hrvatske na veću odgovornost u kreiranju javnih politika jer umanjivanjem prava jednih, nikada se nisu ostvarila prava drugih - zaključuje Livija Faić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.