Forum žena SDP-a: Jednokratnim novčanim potporama za rađanje Vlada ponižava žene Foto: Forum žena SDP-a Varaždinske županije

Forum žena SDP-a: Jednokratnim novčanim potporama za rađanje Vlada ponižava žene

I.D./Varaždinske vijesti | 29.2.2016. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije podupire prijedloge zakona koje su prošli tjedan u Hrvatskome saboru predstavile zastupnice i zastupnici SDP-a, smatrajući ih dijelom paketa mjera koje trebaju doprinijeti boljem statusu žena u hrvatskome društvu.

- Predstavljene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju prvi su korak u sustavnom i sveobuhvatnom unaprjeđenju obiteljske i demografske politike te politike rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj. Demografska politika jest i politika tržišta rada i moderna obiteljska politika, nasuprot konzervativne obiteljske paradigme koju promoviraju HDZ, MOST i pridruženi im sateliti, a najavljene mjere Vlade Republike Hrvatske u tom smislu svjedoče o visokoj razini nerazumijevanja i neznanja, koje će nas skupo stajati - priopćeno je iz varaždinskog Foruma žena SDP-a.

- Svodeći demografsku i obiteljsku politiku te politiku rodne ravnopravnosti i – u konačnici – ekonomsku politiku te status žena u hrvatskome društvu na pitanje jednokratne potpore od "tisuću eura" za svako novorođeno dijete, Vlada se jasno odredila: umjesto stvaranja mogućnosti za zapošljavanje žena i uvjeta za razvijanje socijalnih, obiteljskih usluga kao javno financirane podrške roditeljima, žene ponižavate nudeći nam jednokratnu novčanu potporu za rađanje. Takva je politika kratkovidna, riječ je o vatrogasnim mjerama, improvizaciji i nedostatku bilo kakve vizije razvitka hrvatskoga društva - poručuju iz Foruma žena.

- Žene su za Vladu Republike Hrvatske svedene na svoje maternice, a njima se manipulira u politikantske svrhe. Kako Vlada Republike Hrvatske sredstva namjerava namaknuti ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja, valja podsjetiti da takva odluka, o oduzimanju i preusmjeravanju sredstava isključivo u isplatu jednokratne naknade za rođenje djeteta, bez drugih mjera, poput makar djelomičnog i postupnog delimitiranja rodiljnih i roditeljskih naknada, svjedoči o nedostatku vizije cjelovite demografske, ekonomske, obiteljske i politike ravnopravnosti žena i muškaraca u Republici Hrvatskoj - stoji u priopćenju koje potpisuje Livija Faić, predsjednica SDFŽ SDP-a Varaždinske županije.

U priopćenju se također navodi da Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije smatra kako se sve navedene i druge strateške razvojne politike Republike Hrvatske mogu ostvariti samo osiguravanjem socijalne te radne i zdravstvene sigurnosti žena, dostupnim javnim servisima poput jaslica i dječjih vrtića te domova za starije osobe, kao i unaprijeđenom stambenom politikom.

- Najbolja demografska politika jest snažna socijalna država koja se brine za sve svoje građane, prvenstveno za one koji su već rođeni, jer onemogućavanjem njihova dostojna i dostojanstvena života, ne može se stvoriti niti novi život. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždinske županije poziva Vladu Republike Hrvatske na veću odgovornost u kreiranju javnih politika jer umanjivanjem prava jednih, nikada se nisu ostvarila prava drugih - zaključuje Livija Faić.