Davor Bernardić u nedjelju je posjetio Sračinec i manifestaciju Dani Miholja

Napisao/la: MGA/VV -

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić u nedjelju je posjetio Sračinec i manifestaciju Dani Miholja. U društvu predsjednice varaždinske Županijske organizacije SDP-a Barbare Antolić Vupore, predsjednice Općinskeorganizacije Sračinec Martine Mesek, predsjednika Gradske organizacije Varaždin Miroslava Markovića, načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca te drugih stranačkih kolegica i kolega, obišao je „Plac na Gmajni“, na kojem su se predstavljali mali poljoprivredni proizvođači.

Antolić Vupora naglasila je da SDP i njegov predsjednik idu među ljude, na manifestacije koje puno znače pojedinoj zajednici. Takva je i u Sračincu. 

- Mogućnost prezentacije svojih vlastitih proizvoda i djelatnosti koje imaju udruge vrlo je važna ne samo za pojedino mjesto nego i šire. Važna je nacionalno i potrebno je podupirati takve manifestacije i ubuduće - kazala je predsjednica ŽO SDP-a.

Bernardić je istaknuo da je Varaždinska županija, kao i cijeli hrvatski sjever, poznata po vrijednim ljudima, poljoprivrednoj proizvodnji i industriji.

bernardic_5.JPG

- Ali nažalost i po malim plaćama. I zato je jedan od ključnih zadataka i izazova koji SDP ima pred sobom – podići plaće u Hrvatskoj. Želimo da minimalna plaća bude veća od 4.000 kuna i izmjenama poreznog sustava osigurati da sve plaće u Hrvatskoj narastu već sljedeći mjesec između 330 i 500 kuna. To je tek početak - rekao je predsjednik SDP-a koji se osvrnuo i na stanje u poljoprivredi i potrebu da se pomogne malim proizvođačima.

- Poljoprivredna proizvodnja se u zadnjih 30 godina prepolovila. Iskoristivost europskih fondova kad su u pitanju poticaji za poljoprivredu je na razini svega 33 posto. I tu smo pri dnu Europske unije. Ukupna iskoristivost europskih fondova je otprilike na razini 18 posto. I tu smo na samom dnu EU-a. Sve ovo što se radi u
poljoprivredi nažalost nije dobro. SDP ima plan kako udvostručiti poljoprivrednu proizvodnju. Ključan dio tog plana su naši OPG-ovi, mali poljoprivredni proizvođači, srednji poljoprivredni proizvođači, kojima se treba omogućiti sve moguće poticaje kako bi postali konkurentni, ali i kako bi nastavili unaprjeđivati svoju poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Bernardić u Sračincu.

Bernardić je također rekao da SDP ima plan kako osigurati siguran plasman za te male proizvođače, kako na transparentan način dodjeljivati poljoprivredno zemljište i kako osigurati izgradnju malih farmi, malih klaonica, malih mljekara da se dignu investicije malim OPG-ovcima, da se poveća poljoprivredna proizvodnja i u konačnici i nova zapošljavanja.

- Nažalost, sve odluke ove vlade išle su u smjeru pogodovanja velikima, a posebno uvoznicima, uvoznim lobijima. Naši domaći poljoprivrednici su reketareni odlukama vladajućih i ne mogu doći na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Smanjenjem PDV-a posebno je pogodovano uvoznim lobijima. Naš zadatak je da u Hrvatskoj vratimo poljoprivrednu proizvodnju i da male OPG-ovce stavimo gdje im je mjesto – na vrh poljoprivrede u Hrvatskoj. Hrvatska poljoprivreda može hraniti pola Europe i to je nešto na čemu Hrvatska može profitirati. Ne može se samo razvijati turizam dok se poljoprivreda zanemaruje - poručio je predsjednik SDP-a. Tijekom posjeta „Miholju“, Davor Bernardić u pratnji svojih domaćina poklonio se i zapalilo svijeću na spomen-obilježju poginulih branitelja Domovinskog rata s područja Općine Sračinec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.