Dario Carev Foto: Pametno

Dario Carev: Nećemo dopustiti da se Grad Varaždin zaduži za još tri generacije

VV | 13.7.2020. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

- Najavljena online sjednica gradskog vijeća Varaždina skandalozan je pokušaj da se iskoristi trenutak nepažnje građana kako bi se provukle opasne i dugoročno štetne odluke, korisne isključivo kompromitiranim interesnim skupinama koje upravljavaju gradom. Tome u prilog svjedoče tri točke predloženog dnevnog reda za koje nije priložena dokumentacija, a ključne su za budućnost Varaždina - poručio je to u ponedjeljak Dario Carev iz stranke Pametno, komentirajući najavu 29. sjednice gradskog vijeća grada Varaždina, sazvane pod neobičnim okolnostima.

Sjednica bi se trebala održati online, a tri sporne točke odnose se na izdavanje municipalnih obveznica, prodaju dionica koncesijske tvrtke zadužene za opskrbu plinom na području Varaždina i sklapanje nagodbe kojom bi se pokušali riješiti višemilijunski sporovi.

- Zabrinuti smo zbog točaka 5., 6. i 8. predloženog dnevnog reda. Smatramo da je riječ o pokušaju da se odluke koje su štetne za građane provuku u trenutku kada većina njih to neće primijetiti. Integralno rješenje dugogodišnjih sudskih sporova novi je način izvlačenja našeg novca za mutne poslove. Nećemo dopustiti da se pokušaj umanjenja štete nastale lošim politikama koristi kao izgovor za novo zaduženje Grada, koje će plaćati najmanje sljedeće tri generacije - rekao je Carev.

Kako je pojasnio, umjesto forsiranja nagodbi, Grad bi trebao uložiti maksimalan napor da ishod sporova bude pozitivan i da se sudske odluke donesu što prije. „Problem je što gradonačelniku ne odgovara pozitivan ishod tih sporova, jer bi to značilo da je sklapao mutne poslove i dovelo ga u poziciju sukoba interesa“, kazao je.

- Šteta za građane i grad Varaždin nastala je već u trenutku kad je tadašnji gradonačelnik  Ivan Čehok, uz podršku tadašnjeg sastava Gradskog vijeća, odučio balirati otpad i ostaviti ga na ulazu u grad da 'miluje' zrak, tlo, vodu i pogled nama i svim gostima našeg grada. Nema te pravomoćne presude koja bi mogla nadoknaditi štetu učinjenu u proteklih 15 godina, sa sto tisuća tona svakodnevnog smrada. Nema te nagodbe koja će sprati ljagu s aktera koji su doveli do ove katastrofe - poručio je Carev, podsjetivši da su krivi potezi tadašnje gradske uprave doveli do nekoliko sudskih postupaka, čiji rasplet nipošto ne smiju biti nagodbe koje će upravo toj garnituri gradske vlasti u potpunosti odgovarati.