Danas se održavaju redovni izbori za Europski parlament

Varaždinske vijesti | 26.5.2019. u 07:07h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski građani s pravom glasa, danas, treći put od ulaska Hrvatske u EU, biraju zastupnike koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu. Hrvatska ima pravo na 12 zastupnika na novi petogodišnji mandat. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati, a pravo glasa na ovim izborima, prema podacima Ministarstva uprave, ima 3,831.389 birača.

Birači glasaju na biračkim mjestima određenim po adresi njihova prebivališta. Oni koji se na izborni dan zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu također mogu glasati, ali samo ako su do 15. svibnja podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave da im se u mjestu ili državi gdje borave na dan izbora omogući glasanje.

Birači mogu, uz listu kandidata, zaokružiti i broj ispred imena kandidata kojeg preferiraju kako bi ostvarili pravo na preferencijalno glasovanje. Važno je znati da svaki glasač na raspolaganju ima samo jedan preferencijalni glas, koji može dodijeliti samo jednom kandidatu.

Dakle, listić je važeći ako zaokružite samo listu pa taj glas ide listi, a ne kandidatima s liste. Važeći je i ako zaokružite listu i ime jednog kandidata s liste, tada glas ide i kandidatu i listi. Listić je važeći i ako zaokružite samo jednog kandidata s liste dok ako zaokružite jednu listu, a preferencijalni glas date kandidatu s druge liste. Glas ide listi koja je zaokružena, a ne kandidatu.

DIP će prve izborne rezultate objaviti danas  u 23 sata po hrvatskom vremenu, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji - državi u kojoj se birališta zatvaraju najkasnije. Potpune izborne rezultate DIP će objaviti u ponedjeljak iza podneva. Međutim, već u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta, bit će objavljeni rezultati izlaznih anketa.

Označeno u