Damir Habijan: Naš glas iz Varaždina i sa sjevera mora se još snažnije čuti u Zagrebu!

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici, i to na četvrtom mjestu, nalazi se Damir Habijan, predsjednik vraždinskoga Gradskog vijeća i čelnik varaždinskog HDZ-a.

Koja biste ulaganja i projekte izdvojili kao ključne za daljnji razvoj Varaždina, ali i šire?

Mogu spomenuti investiciju, koja još nije doprijela do naših građana, a odnosi se na modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture od Varaždina prema Zagrebu. Navedeni projekt uključuje modernizaciju željezničkog spoja između Čakovca i Lepoglave te Krapine, Svetog Križa Začretja i Zaboka duljine 54 km, uz izgradnju takozvane lepoglavske spojnice duljine oko 19 km. Navedena pruga bit će elektrificirana i izgrađena za brzine do 160 km/h. Putovanje od Čakovca do Zagreba tako će trajati 60 minuta, a od Varaždina do Zagreba svega 40 minuta. U veljači ove godine HŽ infrastruktura zajedno sa zajednicom ponuditelja potpisala je ugovor za izradu studijske dokumentacije, a dovršetak projekta očekuje se u roku od sedam godina. U svakoj modernoj zemlji željeznica je ključna za prijevoz putnika i tereta. Ovaj projekt zasigurno će puno doprinijeti povezanosti.

Uvijek ističete važnost obrazovanja i razvitka Varaždina kao obrazovnog središta.

Obrazovanje počinje već u predškolskoj dobi. Prije dvije godine, održan je zbor građana u Donjem Kućanu na kojem su mještani isticali potrebu za izgradnjom novog dječjeg vrtića. Drago mi je da su odlukom Vlade RH alocirana sredstva EU fondova te je u sklopu Programa ruralnog razvoja na području III. izborne jedinice izgrađeno više od 40 novih dječjih vrtića. Velika ulaganja napravljena su i u visokom školstvu. Izgrađen je studentski restoran, studentski dom. Sveučilištu Sjever darovane su prve nekretnine u Optujskoj ulici neophodne za njegov daljnji razvoj te mu je proračun zahvaljujući našoj Vladi povećan za 40 posto. Ono čemu sada težimo jest konačno rješavanje izgradnje faze II. kampusa FOI-a ili pronalazak rješenja za proširenje prostornih kapaciteta prije izgradnje samog kampusa. Obrazovanje i izgradnja našeg grada kao sveučilišnog središta je prioritet za daljnji razvoj Varaždina.

U slučaju da uđete u Sabor, što bi bio predmet vašeg rada?

Smatram da se naš glas iz Varaždina, Varaždinske županije i sjevera mora još snažnije čuti u Zagrebu. Zato je potrebno da svi zastupnici sa sjevera djeluju zajedno u Saboru kako bi postigli sinergijski učinak i kako bi sve projekte od važnosti za naš kraj uspješno realizirali. Također, potrebno je da zadržimo vertikalu Varaždin Zagreb i da ne zaboravimo na naše građanke i građane kad donosimo odluke u Saboru jer svaki izabrani zastupnik njihov je izravni predstavnik i zagovaratelj.

Nakon završetka Pravnog fakulteta i zaposlenja, razmišljao sam na koji se način mogu uključiti u rad zajednice i doprinijeti njezinom razvoju. Nikada nisam, niti bih želio živjeti od politike, odvjetništvo je moj kruh, a politika strast i izazov, jednako kao što mi je ljubav sport. Tako dugo dok smatram i osjećam da mogu svojim djelovanjem pomoći i učiniti ovaj grad boljim i naprednijim, bit ću uključen u politički život.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.