D. Bilić: "Još od unutarstranačkih izbora imam gorak okus u ustima od stranačke demokracije"

| 16.6.2020. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Do kraja dana još traje rok za predaju kandidacijskih lista za skorašnje parlamentarne izbore. Svoje liste danas predaje HDZ, dok ih je Restart koalicija predala jučer, no njima u SDP-u mnogi nisu zadovoljni, kako na nacionalnoj razini, tako i u Varaždinskoj županiji.

Od 14 mjesta, samo dvoje SDP-ovaca Varaždinske županije našlo se na listi za 3. izbornu jedinicu i to županijska čelnica SDP-a Barbara Antolić Vupora i predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković. SDP-ov kadar, posebice oni koji na području županije obnašaju političke izvršne dužnosti gradonačelnika, načelnika ili njihovih zamjenika smatraju da se županijsko vodstvo nije dovoljno izborilo za veći udio na listama, a među nezadovoljnima je i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji zbog svega razmišlja i o izlasku iz stranke, što je već spominjao prije godinu i više dana.

Njegove poglede na aktualnu situaciju prenosimo u cijelosti, kao i razmišljanja drugih lokalnih SDP-ovaca; Žarka Rodeša, zamjenika načelnika Cestice i Marija Milaka, zamjenika načelnika Trnovca Bartolovečkog. Oni, s druge strane, zamjeraju svojim stranačkim kolegama što su svoje nezadovoljstvo iznijeli javno, u medijima, umjesto da se o tome raspravlja na stranačkim tijelima. 

Dubravko Bilić ističe da je kandidatura Vupore i Markovića njihov "veliki osobni uspjeh", ali i veliki neuspjeh za Županijsku organizaciju jer se najavljivalo najmanje četvero kandidata i borba za petog.

- Osobno nisam zadovoljan da smo mi u Ludbregu, ali i u drugim sredinama u kojima upravljamo ili sudjelujemo u upravljanju poput Petrijanca, Lepoglave, Maruševca, Trnovca, opet ispali, kako bi rekli Englezi, radni konji (workhors) kako bi se osigurala mjesta za one koji se tek trebaju dokazati. Listu je sastavio predsjednik Davor Bernardić uz asistenciju predsjednice Antolić Vupora koja se do pred sam početak Glavnog odbora borila za najuži vrh županijske organizacije da bude na što boljim mjestima te joj čestitam na izborenim ulaznim mjestima za nju i potpredsjednika ŽO Markovića. S obzirom da je zagorski SDP izborio za sebe 4 mjesta, međimurski 3 SDPovca i Matiju Posavca, dok je naša organizacija očito morala dati jedno mjesto Zagrebu i političkoj stranci koja je u našoj županiji nepoznanica, ispada da smo bolje prolazili čak i u koalicijskim listama s HNS-om, u vrijeme Zorana Milanovića - kaže Bilić pojašnjavajući uobičajenu proceduru oko odabira kandidata za izbore u SDP-u.

- Liste se sastavljaju prema utvrđenoj proceduri koja omogućuje gradskim i općinskim organizacijama da predlože svoje kandidatkinje i kandidate tajniku SDP-a Hrvatske, što su u većini slučajeva organizacije i predložile te preporučile uglavnom mlađe istaknutije kandidate koji su imali 7 do 10 nominacija (Posavec, Klapša i Kovač). Ali u konačnici mišljenje samih članova nije presudno predsjedniku stranke kad donosi odluku o samoj listi, tako da je konačnu listu složio uz pomoć koordinatora i predjednice županijskog SDP-a te je ispalo kako je ispalo - da unatoč tome što je u Varaždinskoj županiji najviše birača u 3. izbornoj jedinici, imamo najmanje predstavnika. Ili naš rad nije prepoznat ili ne radimo dobro ili nismo imali političke snage izlobirati bolje brojke - komentira dodajući da je normalno da razočarani članovi sada pozivaju predsjednicu da odgovorno obrazloži razloge ovog neuspjeha županijskog SDP-a.

- Ja osobno, ali i svi članovi stranke mislimo odraditi ove izbore kao i do sada. Pitanje odgovornosti je u politici uvijek prisutno, bilo za dobre ili loše poteze. Članovi su s pravom razočarani činjenicom da se je vodstvo stranke izborilo samo za sebe, s obzirom da je očekivano puno više i puno veću vidljivost svega onoga što radimo u svojim gradovima ili općinama. Normalno je da članovi pozivaju predsjednicu da odgovorno obrazloži razloge ovog neuspjeha županijskog SDP-a jer nas nakon ovih izbora čekaju možda još jedni parlamentarni, ali svakako sigurno druge godine loklani. Ako je vodstvo loše pregovaralo unutar same stranke, kako li će tek proteći pregovori oko pozicija SDP-a na lokalnim izborima, pitanje je koje se nameće svima nama - kaže Bilić, a na pitanje razmišlja li o izlasku iz stranke, odgovara da razmišlja o svemu i da će uskoro donijeti odluku.

- Još od zadnjih unutarstranačkih izbora ostao mi je gorak okus u ustima od stranačke demokracije te se lagano odmičem od unutarstranačkih procesa. Razmišljam o svemu, uskoro ću donijeti sve odluke. Sada su pred nama izbori i važno je da svi zajedno na lijevom spektru pokažemo da ova zemlja zaslužuje i može bolje - zaključuje ludbreški gradonačelnik.

Kandidacijskom listom Restart koalicije u 3. izbornoj jedinici nije zadovoljan niti Žarko Rodeš, zamjenik općinskog načelnika u Cestici, ali nije zadovoljan ni time što se ova tema sada provlači javno, kroz medije, umjesto da se o svemu raspravlja na unutarstranačkim tijelima. 

- Trebao je biti još netko iz izvršne vlast iz naših redova. Smatram da ćemo o odgovornosti nastale situacije raspravljati na stranačkim tijelima. Također nisam zadovoljan istupom mojih kolega u medijima. Osobno sam protiv takvog načina komuniciranja jer imamo stranačko tijelo na kojem se takve stvari riješavaju. Član Županijskog odbora sam 11 godina i ne sjećam se ni jednih izbora da ne bi vladalo nezadovoljstvo izbornom listom. Do sada je svaki put naš Županijski SDP prolazio najgore od susjednih županija pa i gore nego ovaj put, ali se nezadovoljstvo nije iskazivalo kroz medije nego na stranačkim tijelima, a neki od sadašnjih kolega, koji su iskazali svoje nezadovoljstvo kroz medije, nisu se ni bunili. Apeliram na kolege da se suzdrže ovakvih istupa u medijima jer njime štete čitavoj stranci čiji predstavnici su i oni sami - kaže Rodeš, a na sličan način razmišlja i Mario Milak, zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki.

- Iznenađen sam što je Varaždinska županija dobila samo dvoje kandidata, a mi smo po broju glasova najjači od tri županije u ovoj izbornoj jedinici. Nismo time zadovoljni i nije bilo rečeno da će se tako sastaviti liste, ali o tome se odlučuje na višim razinama. S druge strane, nije ni vrijeme da se to sada iznosi u javnost, dok se ne završe izbori. Sada trebamo ići svi zajedno čim jači, a ovo se treba riješavati nakon izbora - kaže Milak ističući da svatko u stranci ima pravo iznijeti svoje mišljenje, pa i neslaganje s određenim odlukama ili potezima.