Članice Foruma žena SDP-a Maruševec obilježile Svjetski dan seoske žene

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.10.2016. u 12:16h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena, 15. listopada članice Foruma žena SDP-a Maruševec kojima se pridružila i predsjednica županijskog Foruma žena Livija Faić, obilježile su taj dan posjetom nekoliko vrlo aktivnih i društveno angažiranih žena s područja Općine Maruševec.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ruralne žene u nepovoljnijem položaju, te njihov doprinos društvenoj zajednici nije u dovoljnoj mjeri prepoznat.

-Stoga smo u Forumu žena odlučile da u našoj Općini svake godine povodom obilježavanja ovog dana, posjetimo nekoliko žena koje su istaknute u nekom području djelovanja, no isto tako želja nam je odati priznanje svim ženama jer gotovo su sve one uz svoj redovan posao i obitelj, angažirane u poljoprivrednim poslovima, ali i aktivne u društvu, privatnom biznisu ili udrugama, što često zbog njihove samozatajnosti nije poznato – kazala je Andreja Lepen, predsjednica Foruma žena SDP-a Maruševec te dodala da je stoga ovaj prvi put Forum posjetio tri istaknute žene, uspješnu poduzetnicu Tatjanu Cesar Martinčević, predsjednicu KUD-a „Klaruš“ Anu Rehvald i vlasnicu OPG-a Ljiljanu Kundija.

Naime, Tatjana Cesar Martinčević, uspješna je poduzetnica, majka dvoja djece, prije svega energična i inspirativna žena, inače molekularni biolog po zanimanju, koja je uspješno uskladila obiteljski život i posao. Inače rodom iz Međimurja, tijekom fakultetskog obrazovanja i udaje, preselila se u Cerje Nebojse i, iako je svoj poslovni put zamišljala u znanstvenom radu, zajedno sa suprugom počela je stvarati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je danas najveći i najprepoznatljivi primjer seoskog turizma u općini, ali i šire izvan granica županije i države.

Od male obiteljske tvrtke koja se bavila peradarstvom, okrenuli su se visokorazvijenom OPG-u, koji uz bogat gastronosmki sadržaj, sadržaje u prirodi za obitelji, djecu, poslovna i svečana druženja uvijek radi na nečem inovativnom, u čemu Tatjana uvijek ima nove i zanimljive poslovne ideje.

Kako ističe, kao žena u muškom poslu kao što je peradarstvo, i inače jedina žena, ujedno i tajnica u Udruzi valioničara, susretala se s muškim komentarima, no najvažnija joj je podrška obitelji uz koju je sve izdržala. Uz svoj posao posebnu pažnju posvećuje zdravoj prehrani, sportskom životu, sve u skladu s prirodom i poslom koji živi, te razvijanju poslovanja ponudom novih sadržaja kao što su teambuilding, provođenjem projekata vezanih za nove smještajne kapacitete, apartmane, te novu infrastrukturu za različite dodatne sadržaje koje razvijaju zajedno s prijateljima, poduzetnicima iz Engleske koji su se doselili u Cerje Nebojse.

Predstavnici Foruma posjetili su i vlasnicu OPG-a Ljiljanu Kundiju koja je uspješan obiteljski život uskladila s uspješnim vođenjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi proizvodnjiom povrća. Ljiljana je aktivna i u društvenom i kulturno-umjetničkom životu općine. Tako djeluje u Udruzi žena Jurketinec, ali i KUD-u „Klaruš“ u kojem se osim pjevanja, bavi i koreografijom. Bez podrške obitelji i njezino dvoje djece ističe kako to ne bi bilo moguće, a kao žena u ruralnoj sredini susretala se s raznim komentarima, no na to se ne obazire i ističe da je više sloge da bi bilo i lakše prevladati probleme.

Na kraju, posjetili su i predsjednicu KUD-a „Klaruš“ Anu Rehvald, inače ženu koja je cijeli svoj životni vijek provela radeći kao nastavnica hrvatskog jezika (i povijesti) u OŠ Antun Blažić Šimun, današnja OŠ Gustav Krklec Maruševec, a u kojoj danas kao nastavnica radi i njezina kćer.

Gospođa Rehvald, s ponosom se prisjetila 1. rujna 1963. kada je počela raditi u osnovnoj školi, koja je tada brojila 758 učenika (u usporedbi s danas kada zajedno s dvije područne škole broji nešto više od 400 učenika) i obrazovala generacije učenika, od kojih su mnogi uspješni ljudi, te i danas kada je sretnu zahvalni su joj što je bila tako „huda“. Bilo je tu i tužnih priča, no kako sama kaže uvijek treba razmišljati pozitivno. Žene su tada činile većinu kolektiva, no primjećuje ravnatelji su bili samo muškarci.

Veli kako se susretala s mnogim komentarima, no podrška supruga, također nastavnika u školi, bila joj je izuzetno važna i lakše se nosila sa svime. Inače, gospođa Rehvald dobro je poznavala i književnika Gustava Krkleca koji je često dolazio u Maruševec, ali i druge pisce s kojima ju je upoznao, a nakon umirovljenja i dalje je ostala aktivna.

1998. osniva se KUD „Klaruš“, čija predsjednica postaje upravo ona. Prisjećajući se tih početaka KUD-a, od kada su entuzijastično skupljali sredstva za prve osnovne istrumente i nošnje, do danas kada KUD broji preko 120 članova, većinom mladih, i ima održanih 341 nastup po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, ističe da ju upravo taj rad s mladima održava vitalnom, uz čitanje, bez kojeg ne može zamisliti ni danas život.

Iz Foruma žena SDP-a Maruševec ističu da sve te žene redom krasi velika energija, pozitivan duh i iskrenost, što su i same istaknule kako nam najviše nedostaje, kao i poštovanje, te posebno veća podrška među ženama, ali i općenito među ljudima.

-Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane žene da nam se priključe u radu Foruma žena SDP-a Maruševec, posebno one žene koje se žele baviti društvenim djelovanjem, a ne žele biti isključivo stranački aktivne jer upravo je to poanta Foruma - poručuju iz Foruma.

sdp