Čehok odgovara SDP-u: A možda ste vi zaustavljanjem POS stanogradnje pogodovali privatnim investitorima?

| 13.7.2019. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Nakon jučerašnje konferencije za medije varaždinskog SDP-a, na kojoj su predstavnici stranke i gradski vijećnici iznijeli niz navoda kojima poteze gradonačelnika Čehoka uspoređuju s aferama bivšeg HDZ-ova ministra Lovre Kuščevića, oglasio se i sam gradonačelnik.

Iako se iz njegovih prvotnih izjava moglo zaključiti da će SDP-ova Miroslava Markovića tužiti zbog izjave da je po "Kuščevićevu modelu" omogućio prenamjenu zemljišta i ekstra zarade privatnim poduzetnicima, Čehok nam je rekao da sudske tužbe nisu najbitnije, ali da misli da bi to ipak trebalo konačno učiniti.

- Ostao sam zatečen količinom iznezenih neistina. Nikada nisam prenamijenio niti jedan pedalj zemljišta bilo kojem investitoru, a još manje sebi ili nekom od članova svoje obitelji jer niti ne posjedujem zemljišta, osim svoje kuće. Tako da je svaka usporedba mene s Kuščevićem promašena i diletantska. Kroz POS nisam osigurao nikome ekstra profite, a što se tiče sudskih postupaka, nisam ih ja pokrenuo nego bivša gradska vlast s SDP-om. Time su uvukli Grad u niz sudski postupaka, od kojih niti jedan nisu završili, ali su zato povećali naknade odvjetnicima koji su zaradili milijune kuna. Sve se to nastavlja i želimo ih okončati. Kad je u pitanju POS, u moje doba napravili smo pet POS stanogradnji i stanovi su prodani građanima. Dolaskom Habuša i SDP-a napravljeno je samo 50 stanova, s više od godinu dana zakašnjenja, pa su platili ogromne penale i POS stanogradnja je prekinuta. To sve pokazuje da su nesposobni voditi bilo koji projekt pa sada politikantski govore o nekoj prenamjeni zemljišta. Govori se i o cijeni kvadrata zemljišta, u Splitu se za POS kvadrat zemljišta plaćalo po 330 eura kvadrat, ali je izgrađeno osam katova, jer važno je da se u krajnju (maksimalno prihvatljivu) cijenu kvadrata POS-a uklopi i cijena zemljišta. Cijena po kojoj smo kupovali zemljište za POS bila je 20 posto niža od one u okolini - ističe gradonačelnik, a na pitanje o žalbi, koja nije uložena vezano za presudu o kupovini zemljišta u Vilka Novaka, kaže da je to bilo u skladu s prosudbom odvjetnika i jedino logično, da se prekine nabijanje kamata. 

Također napominje da su zasad uspjeli ostvariti usmenu privolu Ekos Holdinga, da se dug smanji za nekih četiri milijuna kuna, po osnovi kamata.

- U gradnji POS stanova novac se uostalom prodajom stanova vraća Gradu. Svojedobno smo u Jalkovečkoj prodali 440 POS-ovih stanova ali potom je zaustavljena mogućnost gradnje. Time je mladim obiteljima i deficitarnim kadrovima, poput liječnika, onemogućeno riješavanje stambenog pitanja po povoljnijim uvjetima. SDP je 2013. godine tvrdio da nema potrebe za novim stanovima. U međuvremenu su privatni investitori napravili desetak zgrada, neke su niknule preko puta POS-a. Tu bi se moglo postaviti pitanje jesu li Habuš i SDP zaustavljanjem POS stanogradnje pogodovali privatnim investitorima? - preokreće stvar gradonačelnik u kontrasmjeru uzvraćajući SDP-ovcima protupitanjem, a o ovoj će se tematici sigurno još raspravljati i na sjednici Gradskog vijeća, barem u dijelu aktualnog sata.

Također se osvrnuo i na poruku SDP-ovaca da je u mandatu više potrošio na medije i promidžbu nego na biciklističke staze. Osim što je ovakve izjave komentirao navodom da su se u vrijeme Habuša i SDP-a novinarima unaprijed slala pitanja, obrazložio je da su ta sredstava ujedno posljedica brojnih EU projekata.

- Što imate više EU projekata dužni ste javnost više informirati o njihovoj provedbi - kaže Čehok.

Označeno u