Čačić: Situacija s Uljanikom je jasna - dosta je, to brodogradilište treba ići u stečaj! Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Čačić: Situacija s Uljanikom je jasna - dosta je, to brodogradilište treba ići u stečaj!

Varaždinska županija | 26.3.2019. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno

Trebaju li građani sjevera Hrvatske platiti stečaj ili dvostruko skuplje restrukturiranje pulskog brodogradilišta Uljanik? Javno su iznesene procjene da bi troškovi stečaja iznosili 500 milijuna eura, a troškovi sanacije milijardu eura. I dok su se ministar gospodarstva Darko Horvat i međimurski župan Matija Posavec izjasnili za restrukturiranje Uljanika, a naravno i istarski župan Valter Flego te SDP, za Radimira Čačića, župana Varaždinske županije, dvojbi nema.

Sve je jasno

- Situacija s Uljanikom je jasna: to brodogradilište treba ići u stečaj, a ne da se u njega i dalje ulijeva novac poreznih obveznika putem restrukturiranja. Stečaj nije likvidacija, a restrukturiranje nema nikakvog smisla. Sanacije već godinama plaća sjever Hrvatske. Sve što su građani prošle godine zaradili, sad bi trebali dati Uljaniku, što je van svake pameti – rekao je Čačić.

Navodi da su brojke vrlo jasne.

– Kroz stečaj bi trebalo platiti 4,1 milijarde kuna jamstava, od kojih je 300 milijuna već isplaćeno, a za restrukturiranje bi na to trebalo dodati još najmanje 3,5 do 7 milijardi kuna, pri čemu se očekuje aktiviranje jamstava i za sljedeće proizvodnje te ne postoji nikakva garancija da će to na kraju završiti uspješnim poslovanjem. Svih 35 milijardi dosad je platio sjever, za Dalmaciju te Uljanik i 3. maj. Sad se od nas očekuje da platimo novih osam milijardi, što od nas traži ministar gospodarstva Darko Horvat, dok je ministar financija Zdravko Marić protiv. Da sjever plati, traže i čelni ljudi HNS-a Ivan Vrdoljak te Matija Posavec. Istovremeno, Grad Pula za neplaćenu komunalnu naknadu uzima od Uljanika dio obale. Od nas iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije traže da platimo milijarde, a oni sebi komunalnu naknadu naplaćuju uzimanjem obale od Uljanika – upozorava varaždinski župan.

Brojke su jasne i nikakva promjena se ne može očekivati, dodao je.

- Nevjerojatno je da restrukturiranje zastupa ministar Horvat koji je iz Međimurja, iz županije s najnižim plaćama, te da to istovremeno brani međimurski župan Posavec. Restrukturiranje nije dobro ni za koga i treba imati hrabrosti i reći: “Dosta je” - jasan je Čačić.