Čačić:"Imali smo loše vodstvo i naš je problem što smo to uspjeli i nadmašiti"

| 8.4.2016. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić, saborski zastupnik i predsjednik Narodne stranke - Reformisti, član Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te član Odbora za gospodarstvo na konferenciji za novinare, održanoj u uredu Narodne stranke u Varaždinu, predstavio je svoj plan obilaska svih općina i gradova u Varaždinskoj županiji, odnosno obilaska predstavnika izvršne vlasti.

Pojašnjavajući taj plan Čačić je istaknuo da je do sada bila praksa da zastupnici iz pojedinih izbornih jedinica imaju konzultacije ili dane "otvorenih vrata" s građanima iz izborne jedinice gdje su izabrani.

-Za sada u našoj izbornoj jedinici nije primjenjivan modela razgovaranja s građanima, stoga smatram da ga treba pokrenuti jer bi takav način mogao pomoći građanima u izjašnjavanju – istaknuo je Čačić te nadodao kako bi bilo od koristi da se takvi sastanci ne održavaju samo u Varaždinu, već u svim općinama i gradoviman Županije tako da saborski zastupnik dođe do svih mjesta i čuje sve probleme i ideje.

Na tragu tog koncepta Čačić je poslao pismo svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi se krug razgovora s građanima nadopunio razgovorom s predstavnicima izvršne vlasti te nadodaje kako je do sada u nekoliko dana odaziv dobar i da je trećina gradonačelnika i načelnika prihvatila sastanak. Odazvali su se Klenovnik, Trnovec Bartolovečki, Varaždinske Toplice, Visoko i još neki.

Preko komunikacije s građanima Čačić kaže da će dobiti dojam što se gdje događa, a predstavnici izvršne vlasti bi trebali govoriti o tome što žele i koje projekte imaju.

-Imali smo vrlo, vrlo loših vlada, malo je zemalja koje su uspjele okupiti tako loše političke ekipe da ih vode kao mi, uz čast iznimkama. Dakle, imali smo loše vodstvo i naš je problem što smo to uspjeli i nadmašiti jer mi više nemamo Vladu –rekao je Čačić te nadodao da smo prepušteni sami sebi jer Vlada ako ne donosi odluke ni ne postoji.

S tim u vezi pojasnio je da sada lokalno imamo veće mogućnosti preko EU fondova i da tu nema više alibija.

-Objektivno prepušteni smo sami sebi i ako nismo u stanju sami pokrenuti proces, napraviti ono što možema, a srećom po prvi puta možemo puno više nego što smo mogli prije dok nismo ušli u EU, dok smo isključivo bili orijentirani što ćemo dobiti iz Zagreba, sad više nije tako, 5 puta više novca možemo i moramo očekivati na razini europskih fondova i sad to počinje ovisi o nama – ističe Čačić.

Nakon toga iznio je kritike da je Varaždinska županija u ovom trenutku na zadnjem mjestu u državi kada je u pitanju povlačenje sredstava iz EU fondova. Dodao je da je u njegovo vrijeme, kada je bio župan i kada je osnovana Agenciju za razvoj Varaždinske županije, Varaždinska županija bila prva. Upitno je gdje su projekti i iz tog razloga Čačić planira ići među gradonačelnike i načelnike da vidi kakva je situacija na licu mjesta.

Dodao je da je to ipak njegovo područje jer se nalazi u odborima koji su zaduženi za EU fondove i gospodarstvo. Na pitanje je li ovo početak kampanje za župana odgovorio je da je on uvijek u kampanji.

Na konferenciji su uz Radimira Čačića sudjelovali i Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke i gradska vijećnica Grada Varaždina te Tomislav Paljak, predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Narodne stranke.