Bosilj (SDP): "Čehok prodaje lažne priče da je spasio građane, a cijelo je vrijeme spašavao sebe i partnere“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bosilj (SDP): "Čehok prodaje lažne priče da je spasio građane, a cijelo je vrijeme spašavao sebe i partnere“

Ivica Kruhoberec | 17.8.2020. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Jesu li dobro postupili vijećnici SDP-a kada su bojkotirali srpanjsku sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, budući da ipak donesena tzv. integralna nagodba, protiv koje je varaždinski SDP, te što to znači za građane Varaždina, jedno je od pitanja koje smo postavili dr. sc. Nevenu Bosilju, predsjedniku kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Varaždina.

- Dajemo sve od sebe u interesu građana i tako će biti ubuduće, ali nije uvijek jednostavno reći što je najbolje jer su prilike u Varaždinu uistinu kao nigdje u Hrvatskoj pa i puno šire. Naime, prije točno dvije godine objavljena je vijest o nepravomoćnoj osuđujućoj presudi sadašnjem gradonačelniku Ivanu Čehoku. Umjesto da odmah da ostavku i idemo na izvanredne izbore, nastavio je svoju misiju pogodovanja onima s kojima je sjedio na optuženičkoj klupi. Štoviše, zdušno je nastavio raditi protiv interesa građana, što je kulminiralo najsramotnijom odlukom Gradskog vijeća u povijesti izglasavanjem famozne “integralne nagodbe”. Za nju je glasalo 13 vijećnika njegove liste i HDZ-a, dok je, znakovito, suzdržan bio vijećnik Davor Patafta. Zašto, kad se zna da se nagodbom zaokružuju poslovi za koje je upravo on potpisivao ugovore? Zašto, ako je uvjeren da će sudovi na kraju reći da su svi njegovi ugovori valjani?

Upravo zbog potonjeg, ali ne i samo toga, javnosti po tko zna koji put treba ponoviti istinu: 2. travnja 2005. godine balirana je prva bala otpada. Gradonačelnik je bio Ivan Čehok, a direktor Varkoma je bio iz HDZ-a. Oni su svjesno postavili, prije više od 15 godina, prvu balu otpada na vodozaštitno područje i time ugrozili zdravlje građana Varaždina. Ne SDP, ne Habuš ili netko treći! Svi gradovi u Hrvatskoj odvozili su svoj otpad na odlagališta diljem Hrvatske i plaćali su tada od 250-300 kn po toni. Nitko u Hrvatskoj nema balirani otpad. Tada je „ekipa“ odlučila stvoriti problem da bi uskoro ponudili „spasonosno“ rješenje. Na Badnjak 2008., kad je većina građana kitila svoje jelke i razmišljali o darovima, i oni su radili na potonjem: sklopili su ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada između Varkoma i T7 VIS-a, koji je kasnije postao predmet postupaka USKOK-a. Tako je umjesto gradske komunalne tvrtke Varkom, koja je imala sve resurse za taj posao, ugovor dobila - tvornica suncobrana!? Repovi tog ugovora, zbog neefikasnog pravosuđa, vuku se i dan-danas, a građani Varaždina su ih platili svojim zdravljem, a sada, zahvaljujući nagodbi, mogli bi i sa stotinjak milijuna kuna. Je li ikoja sredina toliko platila za svoje staro smeće?

Upravo zbog svega toga vijećnici SDP su od početka bili protiv ovakve nagodbe u koju su uključeni i sudski procesi po kojima su osuđeni upravo oni, koji su je sada i progurali. Tražili smo referendum građana jer su to njihovi novci koje će godinama otplaćivati. Bili smo konstruktivni u pokušajima da se riješi problem baliranog otpada, ali nismo htjeli sudjelovati u ovakvoj nagodbi i sjednici za koju sam podnio i zahtjev za ocjenu zakonitosti Ministarstvu uprave RH. Bit će zanimljivo vidjeti rješenje, iako ni ono ne mora biti kraj svemu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...