Bivši saborski zastupnik Batinić (HNS) o reformi: “Zaustavlja li HDZ započetu kurikularnu reformu?” Foto: Arhiva VV

Bivši saborski zastupnik Batinić (HNS) o reformi: “Zaustavlja li HDZ započetu kurikularnu reformu?”

IHR/Varaždinske vijesti | 2.9.2020. u 08:07h | Objavljeno u Aktualno

- Nije dobro ako se neće nastaviti s kurikularnom reformom Škola za život, koja je prošle školske godine započela u osnovnim i srednjim školama zahvaljujući HNS-u i ministrici znanosti i obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženki Divjak. Pitam se jesu li doista svi svjesni neprocjenjive važnosti ove reforme - jer jedino znanost i obrazovanje mogu donijeti napredak društva u cjelini i to je jedini pravi put da dostignemo razvijene europske zemlje – ili je opredjeljenje za provođenje reforme od strane HDZ-a i/ili određenih njegovih krugova bilo tek formalnog karaktera? Ovakav zaključak izvodim iz izjava aktualnog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa prema kojima u novoj školskoj godini kurikularna reforma ne samo da nije u drugom, već nije ni u trećem ni u četvrtom planu. Ne znam je li to njegov osobni stav, no ako je to stav aktualne Vlade, to nikako nije dobro jer to znači da HDZ faktički zaustavlja započetu kurikularnu reformu – upozorio je bivši saborski zastupnik HNS-a i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić.

Reforma mora dalje

Kurikularna reforma Škola za život, kojoj je cilj uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene, započela je u osnovnim i srednjim školama Hrvatske prošle školske godine. Zbog aktualne situacije vezane uz koronavirus trenutno je u prvom planu priprema i organizacije nastave u školama, ali i u visokoobrazovnim institucijama u novoj školskoj, odnosno akademskoj godini. No, Batinić ističe da to nije razlog da se započeta reforma obrazovanja ne nastavi, premda i u nešto smanjenom opsegu, a ne da se stječe dojam da aktualni ministar koronakrizu koristi kao alibi za zaustavljanje reformskih procesa.

- U organizaciji same nastave, ali i nastavka kurikularne reforme veliku pomoć novom ministru znanosti i obrazovanja trebao bi pružiti Akcijski plan za provedbu nastave na daljinu, ali i projekt cjelodnevne nastave kojeg mu je ostavila bivša ministrica Divjak, a koji je već i usuglašen na razini Vlade. Razumijem da je zbog aktualne situacije oko koronavirusa trenutno u planu priprema i organizacija nastave u školama, ali jednako tako smatram da je važno nastaviti s reformom obrazovanja koja je došla u određenu fazu. Bilo bi pogubno da se s promjenom ministra znanosti i obrazovanja započeta reforma stopira – rekao je Batinić te podsjetio da su, zahvaljujući svemu što je poduzeto i postignuto u prvom krugu reforme, učenici i studenti redovno i, s obzirom na globalnu pandemiju, razmjerno bezbolno završili prošlu školsku, odnosno akademsku godinu.

Podsjetio je kako je HNS prije tri godine podržao Vladu, a jedan od uvjeta za to bilo je upravo provođenje kurikularne reforme. Aktualna Vlada Andreja Plenkovića i sada ima podršku HNS-a, a jedan od uvjeta za to bio je nastavak započete reforme.

- U ovim kriznim vremenima doista je važno da nam je Vlada stabilna, a jedan od razloga što smo je podržali jest da spriječimo dolazak desnice na čelo države. Doista ne bi bilo dobro za Hrvatsku da su u Vladi oni koji ne prihvaćaju prava manjina, žena i cijeli niz drugih dostignutih civilizacijskih vrijednosti – naglasio je Batinić.

Nema reforme, nema podrške?

Na pitanje hoće li Plenković ostati bez podrške HNS-a, ako se ne nastavi s provođenjem kurikularne reforme u školama, Batinić ističe kako vjeruje da do toga ipak neće doći.

- Da sam ja u Saboru, a nisam, zaključci i odluke koji bi se odnosili na bilo kakvo zaustavljanje ili odgodu kurikularne reforme u školama sigurno ne bi imali moju podršku. To je moj osobni stav, no nadam se također da Predsjedništvo HNS-a neće biti dovedeno u poziciju da mora razmatrati takve negativne odluke – rekao je Batinić.

Označeno u