Dubravko Bilić i Mario Habek Foto: Krešimir Đurić

Bilić: Nadam se da će Varaždinska županija prepoznati da prva treba pokrenuti decentralizaciju

| 14.2.2018. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

Prijedlog odluke kojim se odbija prijedlog Gradskog vijeća Grada Ludbrega za prijenos osnivačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg, koji će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Županijske skupštine, nakon Kluba vijećnika HDZ-a, komentirali su i iz županijskog SDP-a.

Mario Habek, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, na današnjoj je konferenciji za novinare napomenuo da je SDP uvijek zagovarao decentralizaciju Hrvatske i da smatraju kako je to jedini temelj uspješne Hrvatske.

- Za razliku od fiskalne decentralizacije za koju treba iznimna politička volja, u sektorima obrazovanja i zdravstva decentralizacija se kroz jasnu transformaciju može brzo i efikasno provesti. Smatramo da je obrazovanje najvažniji segment svakog društva te smo upravo zbog toga krenuli u reformu na lokalnoj razini. Želimo bolje i kvalitetnije sadržaje, bolje uvjete i opremljenost škola te napredne tečajeve poput informatike, robotike, građanskog odgoja i rada s talentiranim učenicima. Nacionalna politika je na neki način zaustavila reformu obrazovanja, ali lokalna politika ju želi vratiti i to u obujmu koji se može ostvariti. Ne možemo mijenjati nastavni program, uvesti više matematike ili fizike, ali možemo raditi na uvjetima. Želimo stvarati društvo jednakih mogućnosti, a to počinje s jednakim obrazovnim uvjetima u svim dijelovima naše županije - rekao je Habek i dodao kako je upravo iz tog razloga Varaždinskoj županiji uputili zahtjev da se osnivačka prava nad Osnovnom školom Ludbreg prenesu na Grad Ludbreg.

- To bi omogućilo brži razvoj, ne samo škole, već i šire lokalne zajednice. Smatramo da obrazovanje treba biti u rukama lokalne samouprave, onih koji to žele, a posebno onih koji su pokazali da su fiskalno, politički i infrastrukturno spremni za takvu odgovornost. Nismo za nasilnu decentralizaciju, uvjereni smo da lokalne uprave same znaju kako razvijati svoju zajednicu. Varaždinska županija najviše izdvaja za obrazovanje od svih županija u Hrvatskoj te je upravo naša županija najpogodnija da prva napravi iskorak u decentralizaciji, u vidu veće građanske participacije i veće direktne demokracije u lokalnoj zajednici - zaključio je Habek.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić dao je svoje viđenje decentralizacije i razloga zbog kojih bi osnivačka prava trebao preuzeti Grad Ludbreg.

- Danas je pomodno govoriti o decentralizaciji, svi govore o tome, međutim, nitko ne želi napraviti onaj odlučujući korak da se nešto i provede u djelo. Da, Varaždinska županija je uložila velike novce u jednosmjensku nastavu, centre izvrsnosti, opremanje informatičkih učionica... to nitko ne može osporiti, međutim ovaj model upravljanja školstvom, koji je počeo vrijediti 2001. godine, je zastario. Danas je situacija puno drugačija, nakon provedene fiskalne reforme, Gradovi imaju puno više novaca. Mi u Ludbregu znamo kako se upravlja školama i kako se ulaže u škole. Srednju školu Ludbreg smo osmislili i realizirali zajedno sa županijskim pročelnikom Huđekom, uz potporu bivšeg župana Štromara, bivšeg gradonačelnika Krobota te smo kasnije tu školu "stavili na noge" i u to smo uložili oko tri milijuna kuna vlastitih sredstava. Dakle, ne stoje priče kako mi kao Grad nećemo imati financijskih sredstava, da ne znamo upravljati školom ili da nemamo ljude koji bi to mogli raditi. Mi jako dobro znamo raditi i upravljati školama. U našu osnovnu školu godišnje dajemo 450.000 kuna, iako škola nije naša. Osiguravamo besplatan prijevoz za sve učenike u Ludbregu, što je iznad standarda kojega Županija osigurava, a za to nam treba 150.000 kuna. Uz Grad Varaždin, jedini smo kupili udžbenike za sve naše učenike, za to smo izdvojili oko 450.000 kuna, te je kasnije Županiji bilo puno lakše "zarolati" tu priču. Imamo produženi boravak koji u potpunosti financiraju Grad i roditelji, a ne Županija - nabrojio je Bilić gradska ulaganja u školu, naglasivši kako je zahtjev Grada Ludbrega za preuzimanje osnivačkih prava nad osnovnom školom došao u pravom trenutku.

- Nadam se da će Varaždinska županija prepoznati da možda prva treba pokrenuti decentralizaciju unutar sebe, jer postoje takve inicijative i u drugim županijama. Sad se već stvorila kritična masa i mi ćemo o tome sredinom ožujka govoriti i na Udruzi gradova. Preuzimanje upravljanja nad vrtićima, osnovnim školama... to su preduvjeti razvoja i nadam se da će županijski vijećnici to prepoznati. Ne želimo narušiti nikakve sustave, ali trenutačno u županijskim projektima za školu ne vidimo da itko spominje topli spoj između škole i sportske dvorane, uređenje dvorane ili azbestni krov na školi koji treba zamijeniti. To spominjemo samo mi i zato je važno da se takve stvari počnu rješavati na lokalnoj razini - istaknuo je Bilić.

Posebice je apelirao na županijske vijećnike s područja Grada Ludbrega - Krešimira Šaliga iz SDP-a, Božidara Hajsoka iz HNS-a, Viktoriju Horg iz HDZ-a i Krešimira Horvata iz Reformista, te ih pozvao da, kako je napomenuo, "za dobrobit svoga grada podrže ovaj prijedlog, jer on u sebi sadrži viziju razvoja školstva kakvo bi trebalo biti u Hrvatskoj".

Bilić je dodao kako neće odustati ukoliko će Županijska skupština odbiti njihov prijedlog.

- Mi ćemo se ponovno sresti, obrazložiti zašto mislimo da nisu u pravu te pokrenuti malo širu priču i preko Udruge gradova, jer zakon na temelju kojega Županija ima ovlasti donositi ovu odluku je u velikoj mjeri nedorečen i treba ga mijenjati. Ponavljam, nije nam namjera ošteti bilo koju školu, infrastrukturni školski projekt ili bilo koji grad, ali mislimo da je došlo vrijeme da se promijeni ta zastarjela, centralizirana paradigma, gdje svi novci za školstvo dolaze na jedan račun, u Županiju, i onda ih Županija raspoređuje po pojedinim školama - zaključio je Bilić.