Batinić: "Učitelji i nastavnici trebaju biti adekvatno nagrađeni i to je cilj od kojeg HNS neće odustati" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Batinić: "Učitelji i nastavnici trebaju biti adekvatno nagrađeni i to je cilj od kojeg HNS neće odustati"

IHR/Varaždinske vijesti | 21.10.2019. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

- Prijedlog da se cijelom javnom sektoru povećaju osnovice plaća za 6,12 posto je korektan, usmjeren prema socijalnoj pravednosti i na tragu je čvrstog zahtjeva HNS-a koji je inzistirao na većim plaćama profesora, pa u tom smislu mogu izraziti zadovoljstvo. Međutim, kad su u pitanju plaće učitelja i nastavnika, činjenica je da se ovim prijedlogom problem rješava samo parcijalno – komentirao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a za Varaždinske vijesti aktualnu situaciju u hrvatskom školstvu, odnosno ponudu premijera o povećanju osnovice plaće u državnim i javnm službama, na koju sindikati u obrazovanju ne pristaju. 

Dodaje kako ispod radara javnosti nekako promiče tematika koja je jednako važna kao i ovo povećanje, a to je najava da će se hitno krenuti u analizu koeficijenata složenosti poslova i to ne samo u prosvjeti, već u cijelom javnom sektoru.

- Iz vremena dosadašnjih hrvatskih Vlada, kada su se ti koeficijenti iz raznih pobuda mijenjali i nekritički korigirali, vuče se veliki nesklad, iza kojeg se krije nepravda, a ona je najveća upravo kod plaća učitelja i nastavnika. Sada je prilika i vrijeme da se koeficijenti revidiraju i time ispravi nepravda koju segment prosvjete trpi dugi niz godina – poručio je.

Ističe kako potpuno razumije sindikate jer učitelji i nastavnici dugo godina trpe nepravdu i upravo je HNS taj koji je potegnuo pitanje rješavanja materijalnog statusa učitelja. Drugo, obrazovna reforma jedna je od rijetkih, ako ne i jedina velika reforma u Hrvatskoj pa zbog toga, kao i zbog povećanog opsega posla, učitelji zaslužuju veće plaće.

- Samo motiviran učitelj može iznijeti pravu reformu i od toga HNS neće odustati. Nakon izričitog HNS-ovog zahtjeva premijer je odlučio povećati plaće svima i to vidim kao prvi korak u tom smjeru i za otvaranje prostora za dijalog za sindikatima. Očekujem da se sastanak dogodi čim prije. Temeljem vlastitog iskustva mogu reći da je bolje više puta razgovarati negoli odbijati poziv da socijalni partneri zajedno sjednu za stol jer razgovori  i pregovori jedini su način da se dođe do rješenja – poručio je.

Na pitanje podržava li HNS i dalje prosvjetare u njihovim zahtjevima, Batinić ističe da, kad je HNS ulazio u koalicijsku Vladu s HDZ-om ključan razlog je bila provedba kurikularne reforme, a sastavni dio te reforme jest i povećanje plaća učiteljima i nastavnicima. 

- Prije 2,5 godine malo je građana vjerovalo da ćemo uspjeti u provedbi reforme. Vjerujem da ste svjesni i silnih otpora, opstrukcija i demonizacije kojima su reformski procesi bili, a i dalje su izvrgnuti sa svih strana, i s desna i s lijeva. Zahvaljujući ministrici Divjak i njenom timu, a uz političku podršku HNS-a, reforma je ušla u škole, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja jedino je Ministarstvo koje sustavno, po vertikali, u Hrvatskoj provodi reformske procese. Učitelji i nastavnici su oni na kojima počiva čitav teret provedbe ove reforme u praksi i baš zato su oni ti koji prvi za to trebaju biti adekvatno novčani nagrađeni. I to je zahtjev i cilj od kojeg HNS neće odustati – poručio je Batinić. .