Batinić i Božica Makar o proračunu: Obrazovanje ne može biti socijalna kategorija

| 17.3.2016. u 16:46h | Objavljeno u Aktualno
Klub zastupnika HNS-a na današnjoj konferenciji za medije predstavio je amandmane koje je podnio na prijedlog proračuna za 2016. godinu.  
 
- Klub HNS-a predložio je prvenstveno amandmane na pitanja koja se tiču obrazovanja, zdravstva i gospodarstva, a naši amandmani povezani su i s pitanjima nacionalnih manjina - istaknula je predsjednica HNS-a  i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić. Na konferenciji je govorio i Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i ivanečki gradonačelnik.
 
- Nažalost, Vlada je prijedlogom proračuna ukinula besplatni prijevoz za učenike, a najavili su do kraja godine uvođenje socijalnog cenzusa za srednjoškolski prijevoz. Smatramo da obrazovanje ne može biti socijalna kategorija te smo slijedom toga i podnijeli amandmane - kazao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.
 
- Mislimo da je ovim prijedlogom proračuna napravljena velika šteta, pogotovo drastičnim smanjenjem sredstava za znanstvene novake. HNS je jednim od svojih amandmana pokušao spasiti barem dio sredstava, nastojeći da se novacima vrati 50 milijuna kuna - rekla je potpredsjednica Kluba Nada Turina Đurić, dodajući da je HNS predložio da se ta sredstva uzmu iz iznosa predviđena za Svetu Stolicu.
 
- Daljnjeg rasta neće biti ako se ne osiguraju sredstva za prerađivačku industriju te smo u tom smislu i predložili povećanje sredstava za operativne programe i industriju, za što treba osigurati 180 milijuna kuna. Također, podnijeli smo amandmane vezane uz razvoj otoka, među kojima i onaj kojim bi se osigurala sredstva za utvrđivanje granica pomorskoga dobra. Time se olakšava koncesioniranje i omogućava da nam i more donosi prihod, što danas nije slučaj - rekla je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš te dodala kako je ukupna „težina“ HNS-ovih amandmana 585 milijuna kuna, odnosno oko 0,4% ukupne vrijednosti proračuna.
 
HNS-ova zastupnica Štefanija Damjanović predstavila je amandmane vezane uz kapitalne investicije u Međimurskoj županiji, odnosno Dom zdravlja u Čakovcu, završetak sportske dvorane u Općini Orehovica te školu u Pribislavcu, gdje se ne radi samo o pitanju obrazovanja, već i nacionalnih manjina jer u spomenutoj školi većina učenika pripada romskoj nacionalnoj manjini.
 
- Nakon što smo vidjeli da u prijedlogu proračuna nisu osigurana sredstva za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-Križevačkoj županiji, na što se Vlada obvezala ugovorom, podnijeli smo amandman od 22,5 milijuna kuna vjerujući da će država uvidjeti svoju pogrešku i ipak osigurati ta sredstva. Jer neosiguravanjem tih sredstava država šalje i vrlo lošu poruku investitorima, a ona glasi da unatoč potpisivanju ugovora nije sigurno da će se on i realizirati - poručila je Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a i vijećnica Županijske skupštine.
Video sadržaj