B. Antolić: Pravilnik će povećati promet teretnjaka kroz Sračinec, Petrijanec, Cesticu i Varaždin

vv / sdp | 28.2.2019. u 09:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije oštro se protivi odredbama Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, koji je 26. veljače potpisao ministar prometa Oleg Butković.

Na popisu cesta, naime, našla se i državna cesta D 209 od graničnog prijelaza Mursko Središće do raskrižja s državnom cestom D 227 u Šenkovcu,  kojom sada neće moći prometovati veliki kamioni.

- Tom ishitrenom i nepotrebnom odlukom resorni ministar dovodi u opasnost živote građana Varaždinske županije, koji žive uz državnu cestu D2, posebno u općinama Sračinec, Petrijanec i Cestica. Promet teretnjaka bit će preusmjeren na cestu koja prolazi našim općinama, a ona je već sada preopterećena jer njome dnevno u prosjeku prometuje 9324 vozila, kao što je izmjereno u naselju Majerju 2017.godine, veli predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora.

Da je ovaj problem alarmantan, kako napominje, govori i to da su se čelnici općina uz D2 već sastajali s vodećim ljudima Hrvatskih cesta kako bi ukazali na sigurnosne teškoće s kojima se njihovi stanovnici svakodnevno susreću baš zbog gustog prometa.

- Budući da je za očekivati da se vlasnici teretnjaka u velikoj većini slučajeva neće držati preporuke Ministarstva prometa i neće koristiti alternativni pravac - autocestu A4 Goričan - Zagreb zbog skupih cestarina, od sljedećeg mjeseca čeka nas kaos na toj cesti. Stoga pozivamo ministra Butkovića da opozove ovu odluku i da naše sugrađane ne izlaže nemogućim uvjetima života. Apeliramo da se ponajprije zaštite djeca koja pohađaju škole u neposrednoj blizini ove ceste i spriječe neželjene posljedice koje mogu biti i kobne. Upućujemo i javni apel članu uprave Hrvatskih cesta Alenu Leveriću, koji  živi u Sračincu, da utječe na odgovorne u vladi Andreja Plenkovića da se ovaj štetan pravilnik ne stavi u primjenu. U protivnom, naša je moralna i politička obaveza građane pozvati da izađu u javnost s protestom. Jer ovo je  vrhunac bezobrazluka i licemjerja HDZ-ovih ministara koji pogoduju svojim stranačkim prijateljima na terenu, ne razmišljajući o štetnosti svojih postupaka, smatra predsjednica županijskog SDP-a.