Antolić Vupora: Aktualna vlast ponovo je propustila uspostaviti mehanizme borbe protiv korupcije

Varaždinske vijesti | 16.12.2020. u 17:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Nakon što su tankom većinom glasova u Hrvatskom saboru izglasane izmjene i dopune paketa zakona o lokalnoj samoupravi, saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, još je jednom upozorila da su ovim izmjenama postignute samo kozmetičke izmjene dok se suštinski ništa značajnije nije napravilo. Upozorila je da se ovim izmjenama zakona i dalje neće moći stati na kraj koruptivnim aktivnostima i netransparetnom trošenju novaca poreznih obveznika - priopćio je SDP Varaždinske županije.

- Tzv. Lex šerif koji daje moć i raspolaganje proračunom - novcem poreznih obveznika jednom čovjeku u neskladu je s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Ona u čl.3. kaže kako se cijela koncepcija lokalne samouprave  podrazumijeva da se preko vijeća ili skupštine ostvaruje pravo i mogućnost lokalnih jedinica da, u okvirima određenim zakonom, uređuju i upravljaju, uz vlastitu odgovornost i u interesu lokalnog pučanstva, bitnim dijelom javnih poslova - podsjetila je Antolić Vupora, ističući da se to ovim izmjenama nije postiglo.

Ustvrdila je "kako ćemo nažalost i dalje imati samovolju pojedinaca", a kao primjer je navela upravo Varaždin.

- Loš primjer samovolje je u Varaždinu, gdje se dr. sc. Nevenu Bosilju, vijećniku i kandidatu SDP-a za gradonačelnika duže uskraćuju informacije o trošenju koje traži pisanim putem. Upravo SDP-ovi vijećnici već godinama inzistiraju na transparentnom prikazu trošenja proračunskih sredstava Grada Varaždina. Nažalost, umjesto da se problem riješi u samom svom začetku, uskraćuju se informacije, pitanje je na koji se način donose odluke i izgleda da je samo pitanje vremena kada će Varaždin opet početi biti "grad slučaj" i hoće li opet jedni od posjetitelja gradske vijećnici biti službenici USKOK-a i DORH-a - zapitala se saborska zastupnica.

- Govoreći o prihvaćenim izmjenama zakona još je naglasila kao Zakon ne predviđa niti funkcionalni preustroj sustava jedinica lokalne samouprave niti obvezujuće mehanizme upravo borbe protiv korupcije uvođenjem transparentnosti troškova javnog novca. Zaključila je da su Hrvatskoj potrebne strukturalne promjene teritorijalnog ustroja za što treba politička odgovornost i hrabrost a čega u postojećoj vladajućoj garnituri nema - priopćili su iz SDP-a.