AZRA 1,4 milijuna kuna za pomoć javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata Foto: Krešimir Đurić

AZRA 1,4 milijuna kuna za pomoć javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata

M.P./Varaždinske vijesti | 13.10.2016. u 17:13h | Objavljeno u Aktualno

"Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova" naziv je projekta kojeg je s 1. listopada ove godine počela provoditi Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna AZRA-i je odobren u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a uvodna konferencija održana je protekli četvrtak u Županijskoj palači. Prema riječima voditeljice projekta Ivane Prikratki, djelatnici AZRA-e će kroz spomenuti projekt pružati savjetodavne usluge jedinicama lokalne i regionalne samouprave kao i ostalim javnopravnim tijelima na području Varaždinske županije u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- U sklopu projekta predviđene su različite aktivnosti. Primjerice, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te javnopravnim tijelima pružat ćemo savjetodavne usluge prilikom pripreme projekta, a tu su i edukativne aktivnosti koje ćemo provoditi i za njih i za zaposlenike AZRA-e kao regionalnog koordinatora. Treće aktivnosti odnose se na edukativne aktivnosti namijenjene javnopravnim tijelima - pojasnila je Prikratki.

Zamjenica direktora AZRA-a Andreja Lepen vjeruje da će projekt biti uspješno proveden obzirom na dobru dosadašnju suradnju s predstavnicima javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije.

- AZRA-i su kao regionalnom koordinatoru dodijeljena sredstva za pružanje pomoći javnopravnim tijelima kako bismo poboljšali njihove kapacitete za pripremu i provedbu projekata koji su prihvatljivi za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ovaj je projekt dobar primjer, odnosno početak sustavne podrške s nacionalne razine regionalnim koordinatorima koja je izuzetno važna posebno za naredno razdoblje i nastavak uspješnog rada AZRA-e u korištenju fondova EU i poticanju razvoja lokalne i regionalne samouprave - navela je Lepen.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisao je, ističe, 21 regionalni koordinator među kojima je i AZRA. Vrijednost svih projekata je gotovo 30 milijuna kuna, dok je AZRA-i za projekt "Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova" ukupne vrijednosti 1.421.576,59 kuna, dodijeljeno 1.208.340,10 kuna bespovratnih sredstva, što predstavlja 85 posto sufinanciranih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto je udio vlastitog sufinanciranja.

- AZRA je ovime još jednom potvrdila svoju uspješnost u privlačenju EU sredstava i pokazala da je u svom radu jednako usmjerena na sve potencijalne prijavitelje na EU natječaje s područja Varaždinske županije, posebno na općine i gradove, te samu Varaždinsku županiju, koji će direktno biti uključeni kroz provedbu aktivnosti projekta kojemu je konačni cilj povećati apsorpciju sredstava iz EU fondova - napomenula je Lepen.

Projektom će se, također dodaje, unaprijediti kapaciteti djelatnika same AZRA-e kroz sudjelovanje u aktivnostima stručnog osposobljavanja i usavršavanja na temu ESI fondova.

- Time će se doprinijeti unaprjeđenju kapaciteta zaposlenika AZRA-e u pružanju podrške i pomoći potencijalnim korisnicima, konkretno riječ je o pet stručnjaka, zaposlenika AZRA-e, koji će biti zaduženi za uspješno provođenje projekta - navela je Lepen.

Projekt će inače trajati 27 mjeseci, točnije sve do 31. prosinca 2018. godine.

Označeno u