Seniorsko finale između Art Metala Junajted i Centra Škudar počinje u 19 sati Foto: ZPV

Junajted i Škudar u finalu 37. izdanja Zimskog prvenstva Varaždin

N.K., Spona | 8.1.2017. u 11:53h | Objavljeno u Sport

Danas je dan velikog finala 37. Zimskog prvenstva Varaždina u malom nogometu. Od 16 sati krenut će utakmice za 3. mjesto, nešto iza 18 sati i finale u veteranskoj pa nakon toga i u seniorskoj konkurenciji. A u borbu za trofeje pobjednika će veterani Hudek Trgotransa iz Biljevca i ekipe A.C.C. Mravunac & AD Tokić & Zloćo i prijatelji iz Jastrebarskog odnosno u glavnom turniru Art Metali Junajted iz Varaždina i Centar Škudar iz Novoga Golubovca.

Prvi su finale izborili veterani Hudek Trgotransa pobijedivši krapinski Saluti Bau 2:0. Nakon osnovnih 30 minuta bilo je 0:0, a onda su dva prekida prelomila – u drugoj minuti prvog produžetka Dino Kovač je na suprotnoj strani dočekao ubačaj iz kornera i pogodio, a onda je i u zadnjoj minuti tog istog produžetka Čivrag ubacio iz kuta, a Suvajac glavom pogodio za 2:0, što je bio i konačan rezultat.

Prvo seniorsko polufinale igrali su Hudek Trgotrans i Centar Škudar. Čitavo prvo poluvrijeme tvrdo, bez pogodaka, sve do te zadnje minute kad je Marko Strabić zabio za veliku radost navijača iz Biljevca i općenito ivanečko-maruševečkoga kraja. Međutim, Škudar je jučer imao genijalnog Renata Rumbaka! Već u drugoj minuti nastavka opalio je iz voleja, majstorski za 1:1. Četiri minute kasnije, evo i preokreta. Opet je Rumbak na sceni, a Centar Škudar je poveo 2:1. Hudekovi su „internacionalci“ Matošević i Grbeša pleli mrežu oko zagorskoga gola, tražili Strabića, Hanžića, Presečkog i ostale, međutim dečki iz Novoga Golubovca sjajno su igrali obranu čekajući svoju priliku. I dočekali su je tri minute prije kraja kad je Rumbak sa svojeg šesterca zapucao na prazan gol, vratar Hudek Trgotransa, Đurman, je uspio dohvatiti loptu, ali nedovoljno za obranu. Zapleo se s njom u mrežu, a slavlje Škudara moglo je početi, na semaforu je pisalo 1:3 uz Rumbakov hat-trick. Da ipak ne bude lagano, pobrinuo se Strabić golom iz deseterca nakon šestog akumuliranog prekršaja Škudara, 40-ak sekundi prije kraja. Na točno 11 sekundi prije isteka vremena dosuđen je i sedmi prekršaj, Strabić je opet postavio loptu na 10 metara, ali je ovoga puta Peček nogom obranio. Ostalo je 3:2 za Centar Škudar, za veliko današnje finale.

Nakon ekshibicijske utakmice 12-godišnjaka Varteksa i Međimurja (0:5) uslijedilo je i drugo seniorsko polufinale. I Art Metali Junajted i Črešnjevo su polufinale izborili u velikom stilu, s pet postignutih pogodaka. Črešnjevo je u četvrtzavršnici s visokih 5:1 isprašilo Prijatelje Pizzeriu Easy, uz četiri pogotka Saše Hojskog, Junajted pak je u trileru dostizao 1:3 do 3:3 pa od 3:5 do 5:5, s dva pogotka u zadnjih 100 sekundi drugog produžetka te prošao na penale. I Junajted je imao svojeg junaka četvrtfinala, Nikolu Sajka, strijelca dva zadnja pogotka u produžecima pa onda i ključnog penala. Kako su odigrali četvrtfinale, tako su nastavili i u polufinalu. Ovoga puta je Junajted stigao do prednosti, u 10. minuti je sjajno po desnoj strani prošao Simon i zabio za 1:0, četiri minute kasnije pak je Sačer samo okrznuo glavom dugu Drevenovu loptu za 2:0! Ipak, Črešnjevo je ipak već do odmora izjednačilo, s dva gola u zadnjoj minuti, oba iz deseterca. Konačno smo na djelu vidjeli i vrhunsko suđenje, bez kalkulacija da li na malom semaforu pišu dva ili pet akumuliranih prekršaja. Dubravko Pavlić je školski odsudio, logično i inteligentno, bez „izmišljanja tople vode“. Prekršaj je ocijenio prekršajom, na ekipi je da brine hoće li pripaziti na akumuliranje ili neće. Junajtedu se eto u zadnjih 60 sekundi prvog poluvremena dogodio šesti i sedmi faul, a junak Črešnjeva, Saša Hojski, oba je puta uspio iz deseterca „probiti“ imenjaka mu Drevena i na odmor se otišlo s 2:2.

U nastavku opet čvrsto i s puno trke, sijevalo je na obje strane, s tim da je u međuvremenu Junajted pojačao Alen Gluhak, dojurivši s kumske obveze na krštenju djeteta Karla Šimeka kojeg jučer nije bilo u sastavu Junajteda (ali je zato Junajted bio dodatno pojačan Liberom i novomarofskim adutima Štorgom i Hasijom). I baš je „Aki“ presudio Črešnjevu, pet minuta prije kraja; ubačenu loptu prihvatio je Gluhak na drugoj stativi i vrhom patike gurnuo loptu u mrežu vratara Slunjskog3:2! Nije to međutim bio kraj, završnica je bila preslika prvog poluvremena. Opet je Junajted skupio šest akumuliranih i 15 sekundi prije kraja Hojski je dobio i treću priliku za gol iz deseterca. Ovoga puta pobijedio je drugi Saša, Dreven, obranivši nogom i spriječivši novo poravnanje i odlazak u produžetke. Ostalo je 3:2, Junajted je s identičnim rezultatom kao i Centar Škudar izborio današnje finale.

Baš kao što su seniorski finalisti završni meč izborili 3:2 pobjedama, tako su i oba veteranska finalista upisala 2:0 pobjede. Kao i Hudek Trgotrans u prvoj, tako je i A.C.C. Mravunac & AD Tokić & Zloćo i prijatelji slavio 2:0 u drugoj polufinalnoj utakmici, kontra Bilikuma petkom. Varaždinski rekreativci opet su bili sjajni, međutim Jaskanci su zaigrali u dosad najjačem sastavu (Šimiću, Ferenčeku, Štroku, Vlašiću i društvu pridružio se jučer i njihov domaći dečko, jedan od najpoznatijih nogometaša iz Jastrebarskog, Mislav Bradvić, nekadašnji prvotimac Intera, Čakovca, Kamen Ingrada, Dinama, belgijskog Charleroia i grčkog Asterasa). S druge strane Bilikumci oslabljeni neigranjem najboljeg igrača četvrtfinala Matića, također i bez Čopa i Batinića, doduše i oni s jednim novim licem, poznatim rukometašom Zoranom Jeftićom. U obostrano tvrdoj utakmici Mravunac & Tokić & Zloćo je imao više od igre, Bilikum petkom je pokušavao iz kontranapada, međutim tu je spomenuti Bradvić bio ključni igrač obrane, od kojeg su kretale i akcije Jaskanaca. U zadnjoj minuti prvog poluvremena Ferenček je uspio probiti varaždinsku obranu na čelu sa sjajnim Apostolovskim na golu, u petoj minuti nastavka Bucković je iz slobodnog udarca povisio na 2:0, što je bio i konačan rezultat drugog veteranskog polufinala.

I tako je okončan polufinalni dan, kojeg je obilježio vrhunski mali nogomet, ali i suđenje na istoj razini - dostojnoj velike završnice. Stigli smo do velikog finala, danas od 16 sati. Nakon utakmica za 3. mjesto u veteranskoj pa u seniorskoj konkurenciji, uslijedit će ekshibicija najmlađih nogometaša varaždinskoga kraja okupljenih (već od svoje pete godine života) u Školi nogometa Lumen pod vodstvom prof. Tomislava Jelenskog. A onda velika finala, do otprilike 20 sati kad će biti proglašeni najbolje momčadi i pojedinci, nakon čega slijedi i veliki "After party" ovogodišnjeg Zimskog prvenstva Varaždin, u Caffe baru Bilikum.