Županijska Obrtnička komora i ove će godine stipendirati učenike konobare i kuhare

Varaždinske vijesti | 7.10.2018. u 17:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Srednjoškolci koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja i ove će školske godine, 2018./2019., moći pretendirati za 500 kuna mjesečne stipendije.

Obrtnička komora Varaždinske županije uz sufinanciranje Varaždinske Županije i Ministarstva turizma već desetu godinu dodjeljuje učeničke stipendije za turističko-ugostiteljska zanimanja, a prednost pri izboru imat će budući kuhari i konobari.

Izbor stipendista ovisiti će o uspjehu učenika u prethodna dva razreda (prosjek ocjena najmanje 3,00) te materijalnim prilikama obitelji, a na natječaj se ne mogu javiti učenici koju stipendiju već primaju po nekoj drugoj osnovi.

- Zadatak Komore je rad na budućnosti obrtništva, a bez kvalitetnih i educiranih kadrova, obrtništvo kao i cijelo gospodarstvo, budućnosti nema. Zbog toga je primarno privući učenike u strukovne škole, a stipendije su jedan od dodatnih bonusa upisa deficitarnih zanimanja. Aktualna nas situacija dovodi do apsurda; podcjenjivanje obrtničkih zanimanja u vrijeme kad su obrtnici traženi, cijenjeni i dobro plaćeni. Skidanje stigme s obrtništva važno je za cjelokupno društvo, za majstore, učenike i njihove roditelje. Ali bez obzira koliko se mi trudili, teško ćemo to napraviti, ako nas sustav u tome ne podržava. Izbacivanje predmeta opće kulture iz obrtničkih škola udaljava učenike od upisa. Roditelji ne žele djetetu s 15 godina zauvijek zapriječiti daljnje školovanje i eventualni odlazak na studij. Učenik se uvijek može i ima pravo, tijekom školovanja predomisliti, ali bez programa općih predmeta, nastavak školovanja je nemoguć – govori Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore.

Zainteresirani učenici detalje Natječaja mogu pogledati na web stranicama Obrtničke komore Varaždinske županije.