Županija diže kredit za dogradnju OŠ Martijanec, načelnik Levak pozdravio "prvi konkretan korak župana"

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Županija diže kredit za dogradnju OŠ Martijanec, načelnik Levak pozdravio "prvi konkretan korak župana" Foto: Općina Martijanec

Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su odluku o zaduživanju Varaždinske županije za financiranje dogradnje i opremanja OŠ Martijanec.

Planirana vrijednost projekta je 9,5 milijuna kuna, a sufinancirat će ga Varaždinska županija s Općinom Martijanec, prema posebnom sporazumu nakon provedenih postupaka javne nabave, po ugovorenim cijenama, u omjeru 75 naprema 25 posto. Varaždinska županija će svoje učešće u ovom projektu u iznosu od 7 milijuna kuna osigurati dugoročnim kreditom s otplatom na rok od 10 godina uz fiksnu godišnju stopu od 1,3 posto.

- OŠ Martijanec želimo dograditi po istom modelu kao i OŠ Veliki Bukovec, u kojoj radovi već traju. Načelnik Martijanca je jedini dosad odbijao sudjelovati u investiciji koja će omogućiti jednosmjensku nastavu i u toj školi te je u nekoliko navrata naglašavao da je dogradnja škole za jednosmjensku nastavu obveza osnivača, dakle Županije, što je, naravno, potpuna laž jer kad bi tome bilo tako, tada bi sve škole u Hrvatskoj morale imati jednosmjensku nastavu, a znamo da je ima samo 36 posto škola. Obveza Županije je da osigura nastavu, a ona može biti višesmjenska i jednosmjenska. S obzirom na to da uvođenje jednosmjenske nastave ni na kakav način ne predstavlja našu obavezu, nego je riječ o nadstandardu, očekujemo da barem minimalno u tome sudjeluje lokalna zajednica. Do danas su to, uz izuzetak Martijanca, prihvatili svi načelnici i gradonačelnici, a vjerujemo da je to sada konačno shvaćeno i u toj Općini – rekao je župan Čačić.

Ovu odluku pozdravio je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

- Ovo je prvi konkretan korak Varaždinske županije prema realizaciji projekta dogradnje Osnovne škole Martijanec. Općina Martijanec aktivno će se uključiti u realizaciju ovog projekta te su u tijeku intenzivni razgovori oko konačnog potpisivanja ugovora kojim bi se i pravno konkretizirala realizacija i rokovi završetka ovog projekta. Dogradnja škole omogućit će da i učenici na području Općine Martijanec imaju uvjete za odvijanje jednosmjenske nastave, kao što imaju gotovo sve škole u Varaždinskoj županiji. Nadamo se da će ovime konačno doći do konkretne operacionalizacije dugogodišnjih nastojanja da se ovaj projekt realizira – izjavio je Levak.

Na angažmanu i trudu oko realizacije projekta zahvalio je saborskom zastupniku Anđelku Stričaku, predsjedniku Županijske skupštine Alenu Runcu i pročelniku županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavu Huđeku, kao i na nužnim odlukama županu Radimiru Čačiću.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Županijska je skupština prihvatila projekt rekonstrukcije građevina Osnovne škole Martijanec u iznosu od 9,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje Općine Martijanec u dijelu od 25 posto te Varaždinske županije u preostalom dijelu, dok iz Općine Martijanec napominju da će se o ovoj inicijativi izjasniti po primitku konkretnog prijedloga Ugovora od strane Varaždinske županije, o kojem će odlučiti Općinsko vijeće.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.