ZNANOST NA ZABAVAN NAČIN Što je gravitacija, a što kemijska reakcija od rujna u Tinker Labsu u Varaždinu! Foto: Krešo Đurić/Facebook Tinker Labs

ZNANOST NA ZABAVAN NAČIN Što je gravitacija, a što kemijska reakcija od rujna u Tinker Labsu u Varaždinu!

IHR/Varaždinske vijesti | 19.8.2020. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Što su oblaci, kako lete avioni, zašto pada kiša, što je gravitacija, a što kemijska reakcija samo su neka od pitanja na koja će odgovore dobiti polaznici prvog Tinker Labs centra u Varaždinu, koji s radom počinje u rujnu.

Cilj ovih programa, je kroz rad u malim grupama, uz brojne pokuse i eksperimente, odgovoriti na brojna dječja pitanja, nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe, traže rješenja te ih na taj način od malih nogu zainteresirati za STEM (Science–Technology–Engineering–Mathematics) i STEAM područja (Science–Technology–Engineering–Art– Mathematics).

- Čak 45 posto djece koja danas kreću u školu imat će zanimanje koje još ne postoji, a osim toga stručnjaci predviđaju da će buduća zanimanja novih generacija biti vezana uz STEM i STEAM područja. Važno je naglasiti da Tinker Labs nisu igraonice za djecu, već programi za koje je izrađen nastavni plan i program. Programi Tinker Labsa održavat će se jednom tjedno tijekom cijele školske godine, a u Varaždinu ćemo u rujnu početi s dvije grupe: Tinker Tots za djecu od 4 do 6 godina i Tinker Town od 7 do 10 godina. Radit će se u malim grupama, materijal za izvođenje nastave i pokusa smo već osigurali, a sve što djeca naprave nosit će kući – istaknula je Marina Drvar Trtinjak, voditeljica centra Tinker Labs u Varaždinu.

DSC_4748.jpg

Marina Drvar Trtinjak

Profesorica matematika s dugogodišnjim iskustvom rada u jednoj varaždinskoj srednjoj školi i Centru izvrsnosti iz matematike navodi kako joj je glavna motivacija bila činjenica što je i sama majka troje djece.
- Kako oni odrastaju imaju sve više pitanja, a zbog poslovnih obaveza i ubrzanog načina života mi roditelji jednostavno nemamo uvijek vremena odgovarati na sve što ih zanima. Kroz programe Tinker Labsa, na način koji je prilagođen njihovoj dobi, djecu ćemo podučavati fizici, matematici, kemiji, biologiji, umjetnosti, odnosno svim područjima koje obuhvaća STEAM. Kako ćemo zajedno s djecom otkrivati svijet oko sebe, tako ćemo ih usmjeravati prema području koje im leži te ih poticati da se bave tim područjem, što će biti svojevrsni orijentir i roditeljima – istaknula je Drvar Trtinjak.

Uz nju, u Tinker Labsu radit će i profesorica kemije Tea Ranogajec. Programi Tinker Labsa odvijat će se u prostorima u Supilovoj 18 u Varaždinu, a besplatne ogledne radionice počinju 31. kolovoza. Sve informacije o Tinker Labsu možete dobiti na broju telefona 098/604-899 (Marina Drvar Trtinjak), putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko Facebooka i Instagrama.

Osnivač Tinker Labsa je Alan Orlić iz Osijeka koji je vrata prvog centra otvorio u Osijeku, ubrzo nakon što se s obitelji vratio iz SAD-a. Tinker Labs centri danas postoje još u Vinkovcima, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Našicama i Rijeci, a od jeseni i u Varaždinu.

 117125147_2558668911111776_6651065830437190686_o.jpg