Završen projekt Internacionalizacije diplomskog studija strojarstva na Sveučilištu Sjever

VV | 27.1.2021. u 17:17h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever – Odjel za strojarstvo jeu suradnji sa Strojarskim fakultetom Sveučilišta u Slavonskom Brodu i Hrvatskim društvom za materijale i tribologiju,uspješno proveloprojekt financiran iz Europskog Socijalnog Fondapod nazivom „Internacionalizacija diplomskog studija strojarstva na Sveučilištu Sjever“.Velikom završnom konferencijom koja je,zbog epidemiološke situacije uzrokovane širenjem bolesti COVID 19, održana u online formatu sredinom siječnja, projekt je i svečano priveden kraju.

Ciljevi projekta bili su takointernacionalizacija diplomskog studija strojarstva Sveučilišta Sjever, kroz pripremu dvadeset kolegija na engleskom jeziku, te stvaranje podloge za povećanje dolaznih i odlaznih mobilnost studenata i  nastavnog osoblja. Također, tijekom trajanja samog projekta intenzivno se radilo na povećanju dolazne i odlazne mobilnosti stručnjaka koji sudjeluju u transferu znanja u visokom školstvu.

Voditeljica projekta izv.prof.dr.sc.Sanja Šolić, dipl.ing.stroj.predstavila je hvalevrijedne rezultate projekta, naime od 12.listopada 2018. do 12.siječnja 2021. godine izrađeni su nastavni materijali za dvadeset kolegija diplomskog studija strojarstva na engleskom jeziku kao i audio-vizualni materijali za studente, portal za praćenje nastave i informacija za studente i profesore, promotivni videi za privlačenje stranih studenata te mrežna stranica samog projekta.

Isto tako, učionice na Sveučilištu Sjever, kao i na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, uređene su i prilagođene izvođenju nastave na internacionalnim kolegijima. Sveučilište Sjever sudjelovalo je na međunarodnim specijaliziranim konferencijama te se predstavilo na sajmovima sveučilišta, a realizirane su i posjete sveučilištima u Europskoj Uniji. Uz to, organizirana je i vrlo značajna aktivnost za studente završnih godina preddiplomskog i diplomskog studija strojarstva te profesore usavršavanja znanja tehničkog engleskog jezika u trajanju od 10 sati.

Tijekom dvije godine provedbe projekta, značajno su se ojačali kapaciteti nastavnog osoblja diplomskog studija strojarstva, te izgradili kvalitetni temelji za populariziranje dolazne i odlazne mobilnosti studenata i nastavnika. Sve aktivnosti su svakako doprinijele i povećanju kvaliteteizvođenja nastave na diplomskom studiju strojarstva na Sveučilištu Sjever.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a više o svemu doznajte na mrežnoj stranici.