Zaštitne vizire proizvode i u Elektrostrojarskoj školi Varaždin: donacije za materijal su dobrodošle Foto: Ilustracija/Elektrostrojarska škola Varaždin

Zaštitne vizire proizvode i u Elektrostrojarskoj školi Varaždin: donacije za materijal su dobrodošle

IHR/Varaždinske vijesti | 31.3.2020. u 10:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Mnogi poduzetnici u Varaždinskoj županiji počeli su s proizvodnjom zaštitnih vizira na 3D printerima, a s proizvodnjom zaštitnih vizira prijeko potrebnih zdravstvenim djelatnicima u vrijeme epidemije koronavirusa, počela je i Elektrostrojarska škola Varaždin.

- Dr. Tin Šinjori iz OB Varaždin početkom prošlog tjedna pitao nas je možemo li i mi raditi zaštitne vizire na 3D printerima. Krenuli smo odmah bez razmišljanja u akciju. Profesori i inženjeri Elektrostrojarske škole počeli su printati na dva školska 3D printera i tri svoja privatna - rekao je ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos od kojeg smo doznali da je prvih 40 vizira krajem prošlog tjedna isporučeno OB Varaždin.
Zasad materijala potrebnog za izradu zaštitnih vizira imaju.

- Uz potporu Varaždinske županije, varaždinskog župana Radimira Čačića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka, sredinom prošlog tjedna naručili smo tri nova 3D printera i materijal za printanje. No, svaka donacija je dobrodošla - istaknuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

Na pitanje hoće li Elektrostrojarska škola Varaždin osim zaštitnih vizira proizvoditi još neke proizvode važne za borbu protiv koronavirusa, ravnatelj Kos kaže kako idu korak po korak.

- Sigurno da ima prostora i za druge stvari u području medicine i ostalih grana, a neke projekte već radimo - rekao je ravnatelj Kos, no koje konkretno nije otkrio.

- Važno je naglasiti da je računalni 3D model izum dipl. inženjera strojarstva Roberta Ljubeka koji radi na našoj školi. Od modela koji su prvotno bili dostupni i čije printanje je trajalo osam sati, inženjer Ljubek je napravio poboljšanja i sada printanje traje oko dva sata, što je velika ušteda na materijalu i vremenu u odnosu na prije. Naravno, mi to radimo potpuno besplatno i doniramo ustanovama koje brinu o zdravlju ljudi, od bolnica do liječničkih ordinacija - rekao je Kos.