Zablistala OŠ Martijanec: završila energetska obnova, učenici dobili učionice sa sustavom prozračivanja

MGA/VV | 12.12.2019. u 08:24h | Objavljeno u Društvo

Točno 200 učenika i 43 djelatnika Osnovne škole Martijanec radi u neusporedivo boljim i kvalitetnijim uvjetima: završila je energetska obnova školske zgrade koja je dobila potpuno novi izgled, ali je postala i energetski učinkovit objekt u kojem se već ostvaruju značajne uštede.

 Istaknuto je to na završnoj konferenciji projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Martijanec, na adresi Školska 3, 42232 Martijanec, Općina Martijanec“, koja je održana danas, 11. prosinca.

Ukupna vrijednost projekta nakon izvršenja svih aktivnosti je 7.359.337,99 kuna, dok je prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednost projekta 6.904.051,17 kuna. Od toga je 3.082.741 kuna iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 4.276.596,99 kuna, od čega je 1.475.545,6 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Projekt energetske obnove financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

- Naša škola izgrađena je 1971. godine i od tada nije bilo većih ulaganja. Zahvaljujući ovoj energetskoj obnovi, uvjeti u školi su se drastično promijenili. Ne samo da smo dobili kvalitetnu stolariju i krovište, nego učionice sada imaju sustav prozračivanja, što će biti vrlo korisno ljeti, dok sada kad je hladno, radijatori još gotovo da nisu bili topli, a temperatura u zgradi je 23 stupnja. Svime time smo dobili mogućnost da na energentima uštedimo više od 65 posto, što se već vidi na računima. Uz to, u zgradi je uređen pristup za osobe s invaliditetom, kao i za slijepe i slabovidne osobe. Škola djeluje kao nova, rekli bismo da je preporođena – rekla je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak.

OŠ Martijanec je već osma škola u Varaždinskoj županiji koja je ove godine u potpunosti energetski obnovljena.

- Obnova ove škole dio je velikog ciklusa energetske obnove u sklopu kojeg se u 22 školske zgrade ulaže 70 milijuna kuna. Ovdje u OŠ Martijanec je specifično to što je Varaždinska županija uložila dodatnih milijun kuna kako bi sve bilo spremno za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu, što je tema u javnosti već više od 10 godina. Planirano ulaganje u dogradnju OŠ Martijanec iznosi 9,5 milijuna kuna, a očekujemo da će biti realizirano po modelu financiranja 75 posto Županija i 25 posto Općina Martijanec, kao i ulaganje u OŠ Veliki Bukovec – rekao je župan Radimir Čačić.

Napomenuo je da su sva ova ulaganja apsolutni nadstandard u obrazovanju.

 - Županija je kao osnivač škola dužna osigurati uvjete za završetak obveznog osnovnoškolskog obrazovanja, što je već sada osigurano, no mi dodatno ulažemo zbog želje da djeca u ovoj županiji imaju najkvalitetnije uvjete u Hrvatskoj. S obzirom da to ni na kakav način ne predstavlja našu obavezu, očekujemo da barem minimalno u tome sudjeluje lokalna zajednica. Do danas su to, uz izuzetak Martijanca, prihvatili svi načelnici i gradonačelnici u Varaždinskoj županiji, pa se nadamo da će shvatiti i načelnik Martijanca. U cijeloj Hrvatskoj samo Varaždinska županija, bez obzira što to nije njezina obveza, ulaže u stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu. Upravo je to razlog da je 94 posto djece u našoj županiji ima nastavu u jednoj smjeni, dok je u Hrvatskoj prosjek 36 posto. Naravno da to ne bio slučaj kad bi takva ulaganja bila obaveza, jer bi onda u stvaranje uvjeta za takvu nastavu morale ulagati sve županije. Naravno da je problem kad nešto daješ, a nisi obvezan, to što pojedini ljudi pomisle da na to imaju pravo bez da sami sudjeluju, a da su svi drugi koji su korektno sudjelovali ili priglupi ili nesposobni – naveo je Čačić.

Na završnoj konferenciji bili su i zamjenik župana Tomislav Paljak, zamjenica načelnika Općine Martijanec Lidija Harmicar, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži i drugi uzvanici.

U sklopu projekta energetske obnove na školskoj zgradi su toplinski izolirani vanjski zidovi, ravni krov te pod tavana, zamijenjena je vanjska stolarija te rasvjetna tijela, kao i sustav pripreme potrošne tople vode. Ugrađeni su termostatski ventili, zamijenjen je kotao u kotlovnici, a uz to je uveden sustav prozračivanja u učionice i dvoranu. Škola je dobila dizalo te su prilagođeni sanitarni čvorovi s ciljem poboljšanja pristupačnosti objektu osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Realizacija svih mjera rezultirala je prelaskom zgrade škole iz energetskog razreda E u razred B, a dvorane iz G u C razred.

Radovi će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje na godišnjoj razini od 66,62 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe energetske obnove. Ujedno će doći do smanjenja emisija CO2 za 52,48 % te uštede primarne toplinske energije za 51,89 %

Izvođač radova izabran u postupku javne nabave bila je tvrtka MIPCRO d.o.o. iz Ivanca, a savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.