Za Centre izvrsnosti Varaždinske županije 364.000 kn od Ministarstva znanosti i obrazovanja Foto: Varaždinska županija

Za Centre izvrsnosti Varaždinske županije 364.000 kn od Ministarstva znanosti i obrazovanja

Varaždinske vijesti | 3.1.2020. u 10:28h | Objavljeno u Društvo

Centrima izvrsnosti Varaždinske županije ovih je dana stigla lijepa vijest. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo je rad i aktivnosti Centra sa 364.000 kuna. Sredstva su namijenjena radu centara izvrsnosti u školskoj godini 2019./2020.

Da podsjetimo, čak 940 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije radi sa 156 mentora u devet centara: Centru izvrsnosti za fiziku (u sklopu kojeg djeluje centar izvrsnosti iz astronomije), Centru izvrsnosti za matematiku, Centru izvrsnosti za kemiju, Centru izvrsnosti za biologiju, Centru izvrsnosti za nove tehnologije (u sklopu kojeg djeluje centar izvrsnosti iz robotike), Centru izvrsnosti za hrvatski jezik, Centru izvrsnosti iz informatike (u sklopu kojeg djeluje centar izvrsnosti iz šaha), Centru izvrsnosti iz poduzetništva (u sklopu kojeg djeluje centar izvrsnosti za dizajn) i Centru izvrsnosti za komunikaciju.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati projekt - 2016. godine postali su Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u RH. Jedna od prvih velikih aktivnosti Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, bila je organizacija vrlo uspješne 1. međunarodne tematske konferencije "Rad s visokomotiviranim učenicima" koja je održavana u Varaždinu lani u travnju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Ministarstvo je prepoznalo vrijednost ovog projekta pa je u dvije godine za Centre izvrsnosti Varaždinske županije izdvojilo čak 870.000 kn.