Neki vlasnici privatnih vrtića od roditelja tražili dio uplate za travanj, pa odustali: "Ne želimo zaraditi, već preživjeti" Foto: Ilustracija/Pixabay

Neki vlasnici privatnih vrtića od roditelja tražili dio uplate za travanj, pa odustali: "Ne želimo zaraditi, već preživjeti"

IHR/Varaždinske vijesti | 6.4.2020. u 17:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Epidemija koronavirusom ispraznila je i varaždinske vrtiće. Organizirana su dežurstva, neki vrtići, poput varaždinske “Bajke“ imaju virtualni vrtić, a zaposlenici u nekim vrtićima koriste stare godišnje. Unatoč tome što je zbog aktualne situacije malo djece u njima, neki privatni vrtići od roditelja su zatražili uplatu dijela iznosa pune cijene vrtića za travanj, a onda su zahtjev povukli.

Zašto da plaća vrtić kada njegovo dijete ne ide u njega, zanimalo je i našeg čitatelja (podaci poznati redakciji), koji je upozorio kako je taj zahtjev suprotan odluci gradonačelnika od 20. ožujka ove godine, prema kojoj su obveze plaćanja oslobođeni svi roditelji, korisnici usluga i gradskog i privatnih vrtića za ožujak i travanj zbog aktualne situacije s koronavirusom.

Pokušaj naplate - zarada?

Zaključkom gradonačelnika utvrđeno je i da će Grad Varaždin osigurati dodatno sufinanciranje usluga dječjih vrtića privatnih osnivača i vjerske zajednice u iznosu od 290 kuna mjesečno po djetetu, pa će umjesto dosadašnjih 710 kuna mjesečno, privatne vrtiće sufinancirati s 1000 kuna po djetetu. S obzirom na to da će se iznos uplate roditelja u gradskom vrtiću pokriti iz gradskog proračuna, u privatnim vrtićima se pitaju iz kojih će izvora taj iznos oni pokriti? Jer, računica je jasna: unatoč povećanju sufinanciranja od strane Grada, u travnju će imati manjak!

- Prema ugovorima koje je naš vrtić zaključio s roditeljima, korisnicima usluga predviđeno je da se iznos utvrđene cijene programa može umanjiti za 20 % u slučaju da djeca ne bi opravdano dolazila duže vrijeme u vrtić. Time je, po našem mišljenju, pokrivena i nastala situacija uzrokovana koronavirusom. S tim umanjenjem naš vrtić bi mogao pokriti osnovne troškove koji iznose 89 % od pune ekonomske cijene, a koja iznosi 1.460 kuna mjesečno. Budući da participacija roditelja iznosi 750 kuna mjesečno, 20 % iznosilo bi 150 kuna, no na utvrđenu ekonomsku cijenu od 1.460 kuna i najavljenu participaciju grada od 1000 kuna, ostaje nam razlika od 310 kuna po djetetu. I uz najavljeno povećanje sufinanciranja od strane Grada, naš proračun će svakog narednog mjeseca, u slučaju ovakvog rada, biti u minusu od 310 kuna. Drugim riječima, roditelji bi trebali platiti 310 kuna za travanj, no uplatnice im nismo još poslali jer čekamo rješenje prijave za mjeru Vlade od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako dobijemo tu potporu, korisnici neće morati platiti ništa dok god traju aktualne mjere - ističu u vrtiću „Zeko“. 

Žao im je što je gradonačelnik odluku koja se odnosi na privatne vrtiće donio bez da ih je išta pitao.

- U obavijesti od 26. ožujka još nas je i “upozorio“ kako će se svaki pokušaj naplate od strane korisnika tretirati kao pokušaj zarade u ovim kriznim vremenima – doznali smo od vlasnice vrtića “Zeko“, u kojem su se zbog novonastale situacije obratili odvjetniku.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u