Vrtić Aleja energetski obnovljen, no stižu novi majstori: slijedi obnova podova i dvorane Foto: Krešimir Đurić

Vrtić Aleja energetski obnovljen, no stižu novi majstori: slijedi obnova podova i dvorane

IHR/Varaždinske vijesti | 2.8.2019. u 14:14h | Objavljeno u Društvo

Završeni su radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Varaždin – Aleja u Varaždinu na kojem nije bilo značajnijih zahvata od kada je izgrađen, davne 1976. godine. Ukupna vrijednost projekta bez PDV-a iznosi 1.364.472,11 kuna, od čega se 108.000 kuna bez PDV-a odnosi na uslugu projektiranja, a 1.256.472,11 kuna bez PDV-a na radove na energetskoj obnovi objekta, a projekt je proveden uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 690.171 kuna.

- Nije lako u dvije godine napraviti ono što se nije obnovilo 10 godina. Ovo je peti objekt koji smo uspjeli obnoviti u dvije godine i mislim da je to ravno čudu. Zahvaljujući ulaganjima, uvjeti rada bit će puno primjereniji. Uz to, obnavlja se okoliš vrtića i igrališta. Ostaje nam još izgradnja vrtića u Kućanu, za koji smo također dobili novce. Nažalost, vrijednost radova na raspisanom natječaju je bila viša od procijenjene, tako da ćemo morati raspisati novi natječaj što će malo odgoditi radove, no radi se o svega dva mjeseca  – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok danas na svečanosti završetka radova na obnovi Dječjeg vrtića Varaždin – Aleja.

Ostaje još vrtić u Koprivničkoj koji bi, prema riječima Čehoka, najbolje bilo srušiti.

- Još ćemo vidjeti hoćemo li graditi novi objekt vrtića negdje na Banfici ili u drugim djelovima grada gdje ima mnogo djece. U svakom slučaju, do sljedećeg proračuna ćemo to znati – rekao je Čehok.

U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti na vrtiću je provedena rekonstrukcija vanjske ovojnice u svrhu poboljšanja toplinsko izolacijskih svojstva, toplinska izolacija svih vanjskih zidova, toplinska izolacija ravnih prohodnih i neprohodnih krovova, zamjena kopilit prozora novim energetski učinkovitim prozorima te ugradnja RAL traka za poboljšanje zrakonepropusnosti, vodootpornosti i paropropusnosti postojećih PVC prozora i vanjskih stijen, izvijestili su iz Grada Varaždina.  

Zahvaljujući ovim ulaganijima godišnja ušteda energije u objektu Aleja iznosit će 41 %, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećati kvalitetu, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te podići opći komfor življenja u objektu. Projektirano smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini iznosi 44 %.    

Privremeni pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović istaknuo je kako je visina investicije svih vrtića koji su obnovljeni oko 9,78 milijuna kuna, a ukupna ulaganja u obnovu škola i vrtića na području grada 50 milijuna kuna.

No, to nije kraj ulaganjima u Dječji vrtić Varaždin – Aleja. Ravnateljica Dječjeg vrtića Jasminka Husnjak najavljuje kako slijedi izmjena podova i rekonstrukcija dvorane.

- Radi se o 200-ak kvadrata i sve će biti gotovo do 26. kolovoza – najavila je Husnjak.  

Označeno u