Varaždinski srednjoškolci ponovno sudionici jedriličarske flote mira Foto: Udruga Mirno more Varaždin

Varaždinski srednjoškolci ponovno sudionici jedriličarske flote mira

V.M./Varaždinske vijesti | 6.10.2016. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge Mirno more Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, varaždinski srednjoškolci su po 5. puta sudjelovali na humanitarnom međunarodnom projektu „Mirno more-flota prijateljstva“ koji je održan od 17. do 24.. rujna 2016. godine. 

Ove godine je održana 22. po redu jedriličarska flota, koja se održava od 1994. godine , a sudjelovalo je više od 900 djece i mladih iz različitih država. Riječ je o socijalno- pedagoškom projeku udruženja Mirno more iz Austrije,a namijenjen je djeci i mladima različitih nacionalnosti, različitog socijalnog podrijetla i statusa te različitih fizičkih i psihičkih sposobnosti. Glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija; vrlina ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanje različitosti te mirnog rješavnja konflikata.

Trinaestero srednjoškolaca iz deset škola Varaždinske županije su se na dvije jedrilice, sa profesionalnim skiperima i 2 pedagoške voditeljice, pridružili floti od preko 100 jedrilica. Polazište je bila JK marina Kaštela, a plovilo se Jadranskim morem upoznavši prirodne ljepote i kulturno povijesne znamenitosti otoka Visa, Paklinskih otoka i otoka Brača.

Učenici su sudjelovali u radu tribine „Peace tolk“, na kretivnoj olimpijadi, odbojkaškom turniru te na Svečanoj večeri sa scenskim nastupom koji su uvježbali i izveli zajedno sa sudionicima iz Čakovca, Bosne i Hercegovine i Srbije. U četvrtak, 21.09. 2016. godine sudionici flote su u Kaštelskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno simbolično zatrubili u znak prijateljstva i mira. Vrijeme je bilo promjenljivo, no svejedno su mladi, zahvaljujući iskusnim skiperima, stekli osnovna znanja o jedrenju, mornarskim čvorovima te na kraju dobili juniorske skiperske iskaznice.

Projekt godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od 2010. godine Projekt ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. Cijelo vrijeme sa sudionicima se družila ambasadorica projekta, brončana olimpijka, plivačica Mirna Jukić. 

Na kraju zasigurno treba spomenuti i izabrane srednjoškolke i srednjoškolce sudionike ove flote prijateljstva Mirno more, to su: Ivana Cikać, Vedran Dubravec, Teodora Gerbus, Ivan Jovanović, Josip Kelava, Elena Kocijan, Lara Kunić, Monika Mešnjak, Tomislav Stanko, Benyamin Taourirt, Monika Škreb, Dijana Šteingel i Emilly Zember. Pedagoške voditeljice bile su nastavnice Diana Polančec sa Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole i Dubravka Kunić sa Gospodarske škole Varaždin.

Galerija slika