Varaždinska županija ugostila 1. međunarodnu konferenciju posvećenu radu s darovitom djecom Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija ugostila 1. međunarodnu konferenciju posvećenu radu s darovitom djecom

Varaždinske vijesti | 26.4.2019. u 15:18h | Objavljeno u Društvo

- Ulaganje u djecu, posebno u darovitu djecu, najbolja je investicija. Ponosni smo što Varaždinska županija izdvaja 61 posto svojeg izvornog proračuna upravo za obrazovanje i što su naši Centri izvrsnosti, koje danas pohađa više od 800 djece, jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od 25 takva centra u svijetu. Posebna je čast što su s nama ugledni gosti, čelnici Vijeća Europske mreže za podršku darovitima, kao i ministrica znanosti i obrazovanja koja je osobno podržala ulaganje u izvrsnost – istaknuo je župan Radimir Čačić na svečanom otvorenju 1. međunarodne tematske konferencije „Rad s visokomotiviranim učenicima“ u hotelu Turist u Varaždinu u petak, 26. travnja.

Prva međunarodna konferencija u Hrvatskoj posvećena darovitoj djeci održava se u organizaciji Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Uz domaćine, župana Čačića, njegovog zamjenika Tomislava Paljka i voditelja programa Centri izvrsnosti Miroslava Huđeka, na konferenciji je prisustvovala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, kao i predsjednik Vijeća Europske mreže za podršku darovitima Albert Ziegler.

Upravo je Vijeće Europske mreže prošle godine Centrima izvrsnosti Varaždinske županije dodijelilo status Europskog centra, i to kao jedinom centru koji nije vezan uz instituciju sveučilišta, nego uz jedinicu regionalne samouprave.

- Varaždinskoj županiji upućujem prije svega čestitke što su upisani na europsku kartu izvrsnosti, ali i na ulaganjima u obrazovanje te na zadržavanju kontinuiteta. Obrazovanje je temelj svakog društva, a jedino nas izvrsnost može pokrenuti da postanemo konkurentniji na globalnoj sceni - rekla je ministrica Divjak.

Istraživanja su potvrdila da su najveći povrati upravo od ulaganja u obrazovanje, istaknuo je predsjednik Vijeća Europske mreže za podršku darovitima Albert Ziegler.

- Naša Mreža ima 25 centara za darovite u svijetu, a jedan od njih su Centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji. Često me pitaju koji je najbolji način rada s darovitima, no točnog odgovora nema. U našoj Europskoj mreži za podršku darovitima je više od 400 institucija i više od 400 različitih načina rada s nadarenom djecom. Na vama je da dijelite informacije i učite od drugih, ali i da drugi uče od vas - istaknuo je prof. Ziegler.

Zašto je važan sustavan pristup obrazovanju za nadarene, što motivira nadarene učenike, a koji su izazovi darovitosti u školi, samo su dio tema o kojima su predavanja održali vodeći stručnjaci iz Europe i Hrvatske. Uz Zieglera, predavanja su održali programska direktorica Europskog vijeća za darovite Lianne Hoogeveen iz Nizozemske, Mojca Juriševič iz Europskog centra za darovite Slovenija, Csilla Fuszek iz Europskog centra za darovite Budimpešta, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment Jurica Pavičić, Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Ljiljana Krneta s Fakulteta političkih znanosti – Univerzitet Banja Luka, Karlo Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan i Jasna Arrigoni s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji su prisustvovali i ugledni gosti, rektorica Sveučilišta Radboud iz Nizozemske Monique Schijvenaars, dekan Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani Janez Vogrinec, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Jurica Pavičić, dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Neven Vrček, kao i gosti iz BiH, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske Ana Andrić, kao i ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije Jadranka Bošnjak.

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_8.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_7.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_6.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_5.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_4.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_3.JPG

konferencija_rad_s_darovitom_djecom_2019_2.JPG