Varaždinac Ilija Srpak ima više olimpijskih medalja od Janice Kostelić i poziv na Cambridge

N.P./Srednja.hr | 7.2.2018. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Maturant Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak već je poznato ime među Varaždincima. Ilija je jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja, a ono što je još interesantnije jest da se natjecao u više različitih područja – informatici, geografiji, astronomiji, matematici, kemiji i fizici, piše Srednja.hr.

Naime, sa svojih osam olimpijskih medalja, Ilija je pretekao i legendarnu Janicu Kostelić u osvojenim olimpijskim medalja (ona ima ima šest).

Prvo natjecanje znanja na kojemu je Ilija sudjelovao, bilo je iz matematike u 4. razredu. Krenuo je nakon toga i s astronomijom, a u 5. razredu iz tog je područja završio na državnom natjecanju. To ga je motiviralo i javila mu se pomisao da možda može postići i više. I jest, a prvi veliki uspjeh stiže mu s pobjedom na državnom natjecanju iz kemije.

Čak četiri puta osvojio je prvo mjesto na natjecanjima iz kemije, dva je puta bio prvak i jednom viceprvak u astronomiji, a tri puta osvojio je drugo mjesto na natjecanju iz fizike. Od međunarodnih olimpijada, sudjelovao je na dvije Prirodoslovne olimpijade Europske Unije – 2014. u Grčkoj je dobio broncu, a 2015. u Austriji srebro. Na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi 2014. u Argentini osvaja srebro, a tri je puta sudjelovao na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi – 2015. u Azerbajdžanu je osvojio broncu, a 2016. u Gruziji i 2017. u Tajlandu ‘zaradio’ je Ilija srebro.

Nije tu kraj, prošle i pretprošle godine putovao je u Indiju i još jednom na Tajland, na Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike. Oba puta se u Hrvatsku vratio s broncom oko vrata.

Ove su godine Ilija će sudjelovati i na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi.

- Mi smo ove godine odlučili poslati molbu da se i mi priključimo i ne samo da su nam dopustili, već su nas objeručke primili - istaknuo je Ilija.

Radi se o dosta teškom i zahtjevnom natjecanju, koje je starije i od same Međunarodne kemijske olimpijade. Mendeljejeva olimpijada traje dva dana kraće i sastoji se od dva ispita, a ne tri.

Osim toga, Ilija se može pohvaliti i time da je upao na jedan od prestižnijih sveučilišta na svijetu, Sveučilište Cambridge, gdje je dobio ponudu za studij prirodnih znanosti.