Ružica Piskač Foto: VV arhiva

Uspješna karijera na Yaleu: Ružica Piskač napredovala u više profesorsko zvanje

| 7.8.2019. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Nekadašnja varaždinska gimnazijalka, dr.sc. Ružica Piskač, ovih je dana na američkom sveučilištu Yale promovirana u zvanje "associate professor" (izvanredni profesor).

Njena profesura nosi ime Donne L. Dubinsky, ugledne gospodarstvenice, budući da su na većini američkih privatnih sveučilišta uobičajene donacije kojima privatne osobe ili fondacije financijski pomažu sveučilištima, njihovim programima i projektima, pa i profesorska mjesta mogu nositi ime donatora.

- Veliko hvala svim mojim kolegama na Yaleu na njihovom priznanju i podršci. Zaista sam počašćena što sam imenovana za izvanrednog profesora računalnih znanosti. Dobivanje profesure koja nosi ime nekog toliko nevjerojatnog poput Donne Dubinsky me pomalo zastrašuje. Bilo je ovo dosad šest sjajnih godina na Yaleu! Međutim, sav moj rad i rezultati ne bi bili mogući bez mojih sjajnih učenika i suradnika, i svima njima zahvaljujem na tome - kazala je Piskač.

Matematičarka i informatičarka Piskač, rodom iz Filipića u sklopu Novog Marofa, profesorica je na Yaleovom Odsjeku računalnih znanosti od jeseni 2013. godine, a dosad je imala status "assistant professor" (docent), prema američkom "tenure track" sistemu. Inače, nakon gimnazije studirala je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a već se tada iskazala dobivši rektorovu nagradu. Nakon diplome 2000. godine u Zagrebu, magistrirala je 2006. na Institutu za informatiku Max Planck u Njemačkoj, a doktorirala je 2011. godine na L'Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, gdje je dobila i nagradu "Patrick Denantes" za najbolji doktorat iz informatike. Akademsku je karijeru nastavila na Max Planck Institutu za softverske sisteme, nakon čega je počela raditi na Yaleu.

Njen je rad prepoznat na međunarodnoj razini, a tijekom dosadašnjeg rada na Yaleu također je primila brojna priznanja za svoj rad, među kojima su Facebook Communications and Networking award, NSF CAREER award, Microsoft Research Award te Yaleova nagrada Ackerman za poučavanje i mentorstvo.

Označeno u