Umirovljenici na POU učili informatiku: Sada znamo pročitati "mail" i "guglati" recepte Foto: Krešimir Đurić

Umirovljenici na POU učili informatiku: Sada znamo pročitati "mail" i "guglati" recepte

| 9.1.2018. u 14:24h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici jutros su podijeljena zaslužena uvjerenja o završenom programu obrazovanja na Pučkom otvorenom učilištu Varaždin, koja su pohađali umirovljenici i nezaposlene osobe.

Za položene tečajeve engleskog i njemačkog jezika te osnovnog i naprednog tečaja informatike u okviru programa cjeloživotnog učenja uvjerenja je primio ukupno 31 umirovljenik, dok je 12 nezaposlenih osoba dobilo uvjerenja o osposobljavanju za program voditelja izrade i provedbe EU projekata

- Sretan sam što su umirovljenici "pod stare dane" odlučili učiti informatiku, a neki jezike. Dokaz je to činjenici da je neformalno obrazovanje jednako tako važno kao i formalno - istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, dodavši da je Varaždin u tom području bio pionir u zemlji.

Podsjetio je da je Varaždin još 2004. godine krenuo s tečajevima informatike za starije, a tada su neki podrugljivo govorili da se starije ljude ne može u tom području educirati. Ipak, pokazali su da to mogu, stoga pozivam sve zainteresirane da se prijave – rekao je Čehok, dodajući da će Grad i dalje pomagati.

Miroslava i Ivan Radočaj, bračni par iz Varaždina, završili su tečaj informatike, a kako kažu, to će im dobro doći da ne bi za svaku sitnicu zvali unuke u pomoć.

- Iako mi “Google i dalje bježi pod prstima” znam si pročitati mail. Dobro nam to dođe te sad više ne gnjavim unuke - kazao je Ivan dok je njegova supruga Miroslava otkrila da je ipak bila malo spretnija od supruga na tečaju, a najteže joj je bilo stvaranje mapa.

- Inače, najviše volim pretraživati recepte na internetu te mi je uistinu drago što smo završili tečaj. Vidjet ćemo, možda upišemo i naprednu razinu – rekla je.

Osim umirovljenika, uvjerenja o osposobljavanju za program voditelja izrade i provedbe EU projekata dobilo je ukupno 12 nezaposlenih osoba koje su odabrane od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Učilišta i stručnjaka za EU fondove. Riječ je o nezaposlenim osobama visoke stručne spreme koje su ovim verificiranim programom u trajanju od 160 sati obogatile svoje životopise i postale konkurentnije na tržištu rada. Jedna od njih je i Ana Marić, koja je nezaposlena od rujna prošle godine.

- Obzirom da svi govore da u EU fondovima ima sredstava, samo ih treba znati dobiti, odlučila sam u tom pravcu usmjeriti svoju karijeru i steći dodatna znanja - rekla je Ana, inače diplomirana ekonomistica. Dodaje da joj je najveća želja što prije pronaći posao, a kako su prošlogodišnji polaznici tečaja gotovo svi pronašli posao po njegovu završetku, nada se dobrim vjestima.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Lana Velimirović Vukalović, naglasila je koliko je cjeloživotno učenje važno te je predivno vidjeti ljude koji su zainteresirani ulagati u svoje obrazovanje, a što je u današnje vrijeme čak i neizbježno.

Pučko otvoreno učilište, dodala je ravnateljica POU, nudi i oblike formalnog obrazovanja, no naglasak je ipak na neformalnom.
- Mnogima su potrebna specifična znanja i vještine nakon završene srednje škole ili fakluteta, a upravo se to dobi putem neformalnog obrazovanja. Veseli što je sve više upita u Pučkom učilištu o tome - rekla je, dodavši da stalno rade na novim programima.

Branka Šaško, v.d. predstojnice HZZ-ovog Regionalnog ureda Varaždin rekla je da Hrvatski zavod za zapošljavanje lijepo surađuje s Gradom Varaždinom i POU-om. U nedostatku radne snage, sve veći fokus stavljaju na obrazovanje. Protekle godine su se nakon završenog programa zaposlile gotovo sve osobe, tako da se nadaju daljnjoj suradnji.