Ulaganja u obrazovanje Varaždinske županije "teška" 341 milijun kuna: na Elektrostrojarskoj školi - zvjezdarnica! Foto: Ilustracija/Pixabay

Ulaganja u obrazovanje Varaždinske županije "teška" 341 milijun kuna: na Elektrostrojarskoj školi - zvjezdarnica!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.9.2020. u 15:29h | Objavljeno u Društvo

- Novac koji je potreban da se pokrene školska godina u ovakvom obliku je osiguran. Svakako treba spomenuti da su škole koristile i vlastita sredstva. Kada pogledate sve upute i preporuke jasno je da je najveći teret u ovoj situacije na ravnateljima i zato hvala im na svemu što rade i što će raditi da obrazovni sustav dovedu do uspjeha - rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj se osvrnuo na velika ulaganja u obrazovanje na području Varaždinske županije koja samo u ovoj godini iznose 341 milijuna kuna, a koja su zbog aktualne situacije vezane uz COVID-19 ostala po strani.

- Ulaganja u obrazovanje u ovoj godini na području Varaždinske županije iznose čak 341 milijuna kuna, od čega se 64 milijuna kuna odnosi na županijska sredstva. Projekti energetske učinkovitosti za naše 22 škole, koje će završiti 15. listopada, vrijedni su 71,8 milijuna kuna, kapitalna ulaganja 78,5 milijuna kuna, osam milijuna kuna iznose dodatna ulaganja i nabava opreme, a projekti regionalnih centara kompetentnosti iznose čak 179 milijuna kuna. Tu je i četiri milijuna kuna EU projekata koji se odnose na Intereg, mobilnost i EARLLAL mrežu - rekao je pročelnik Huđek.

Dodao je kako su najveće investicije bile u Drugoj gimnaziji Varaždin, Srednjoj školi Ivanec i OŠ Novi Marof, dok je od kapitalnih ulaganja spomenuo tri projekta: rekonstrukcija i dogradnja OŠ Sveti Ilija vrijedna 56 milijuna kuna, OŠ Veliki Bukovec 13 milijuna kuna i OŠ Martijanec 9,5 milijuna kuna.

- Evo u ponedjeljak se otvaraju ponude za osnovnu školu Martijanec - otkrio je Huđek.

Od dodatnih ulaganja i nabavu opreme za škole uloženo je osam milijuna kuna.

- U Prvoj gimnaziji Varaždin uređuje se šest praktikuma i novo grijanje, investicija od 1,8 milijuna kuna. U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin također se ulaže u praktikume kemije i riječ je o investiciji od 860.000 kuna. Danas ujutro iz Poljske došla je oprema te će se u Elektrostrojarskoj školi Varaždin urediti zvjezdarnica. Kroz mjesec dana imat ćemo zvjezdarnicu koju će koristiti naš Centar izvrsnosti iz fizike u sektoru astronomije. Riječ je o ulaganju od 400.000 kuna - najavio je Huđek.

Za uređenje praktikuma i CNC stroj u Strojarskoj i prometnoj školi uloženo je 700.000 kuna, za uređenje prilaza Srednje škole Novi Marof 140.000 kuna, a uređen je i prilaz Srednje škole Ivanec, za što je izdvojeno 430.000 kuna. Ukupno 400.000 kuna uloženo je u uređenje novih učionica u Srednjoj školi Ludbreg, za sanaciju učionica u OŠ Jalžabet izdvojeno je 430.000 kuna, a uređeno je i igralište u OŠ Kamenica, investicija vrijedna 114.000 kuna. Ukupno 250.000 kuna uloženo je u uređenje školske kuhinje u OŠ Klenovnik, a u uređenje učionica u OŠ Novi Marof 900.000 kuna.

- Naravno, tu su i regionalni centri kompetentnosti, projekti ukupne vrijednosti 179 milijuna kuna. Za onu "hrpu kamenja" u Arboretumu 18. rujna dobivamo građevinsku dozvolu tako da s tim projektom možemo ići dalje, što se tiče izgradnje. Važno je svakako spomenuti i to da je Strojarska i prometna škola Varaždin partner u projektu Centra kompetencija u strojarstvu gdje je vodeći partner Tehnička škola Čakovec - rekao je pročelnik Huđek.