Ugovore o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisalo 23 studenata Foto: Grad Lepoglava

Ugovore o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisalo 23 studenata

Varaždinske vijesti | 29.3.2019. u 08:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U prostorijama Gradske vijećnice u Lepoglavi 23 studenta s područja Grada Lepoglave potpisalo je 23. ožujka s Gradom Lepoglavom ugovore o stipendiranju. Time je zaključen natječaj za dodjelu gradskih stipendija na koji se ove godine prijavio 31 student. Pravo na gradsku stipendiju ostvarilo je njih 23 koji su potpisali ugovore temeljem kojih će im za akademsku godinu 2018/2019 biti isplaćena gradska stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno.

Studentima su ispred Grada Lepoglave na dobivenim stipendijama čestitali gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač poručivši im da Grad očekuje da će svojom stručnošću, znanjem, idejama, inicijativama te aktivnostima pridonijeti njegovu razvoju. Također, istaknuli su da su kriteriji natječaja o dodijeli stipendija usuglašeni sa studentima koji su bili uključeni u cijeli proces provedbe natječaja.

- Za razliku od nekih drugih jedinica lokalnih samouprava, ugovori o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisuju se nešto kasnije, nakon što akademska godina za koju su raspisane već traje. Tako izbjegavamo situaciju, koje su nam se nekada događale, da su studenti koji su ostvarili pravo na gradsku stipendiju ujedno ostvarili pravo i na stipendiju kroz neke druge natječaje te su odustajali od one gradske. To je stvaralo probleme i dovodilo da promjena na listi. Također, događalo se da studenti koji upišu prvu godinu nakon dva do tri mjeseca odustanu od studija što je također donosilo probleme kako Gradu tako i tim studentima – pojasnio je Škvarić najavivši mogućnost da se, u dogovoru s Gradskim vijećem, podigne cenzus za dobivanje stipendija kako bi i preostalih osam studenata koji su zadovoljili kriterije natječaja, ali nisu prešli prag ostvarili pravo na stipendije koje su za ovu godinu s 500 povećane na 700 kuna.

Inače, 17 stipendija dodijeljeno prema socijalno-ekonomskom kriteriju, tri prema kriteriju deficitarnih zanimanja odnosno zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj grada te tri prema kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja.

- Budite aktivan kreator društvenih promjena i preuzmite svoju ulogu u društvu – poručio je studentima zamjenik gradonačelnika Kovač.

Osvrnuo se i na sustav dodijele stipendija istaknuvši da je i ovog puta on potvrdio svoju pravednost. Naime, studenti po objavi natječaja sami mogli izračunati koliko će bodova ostvariti na natječaju. Dodao je i da se natječajem, između ostalog, stimuliralo volontiranje za koje su se također dodijeljivali bodovi. Kako bi naglasili važnost upravo volontiranja i uključivanja studenata u rad zajednice, jedinom studentu koji je na natječaju ostvario volonterske bodove, gradonačelnik Škvarić uručio je gradski poklon.