Udžbenici u završnoj fazi izrade, građanski odgoj od jeseni u varaždinskim školama?

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Udžbenici u završnoj fazi izrade, građanski odgoj od jeseni u varaždinskim školama? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Učenici varaždinskih osnovnih škola o građanskom odgoju i obrazovanju trebali bi učiti u novoj školskoj godini u sklopu izbornog predmeta “Aktivno građanstvo i participacija u zajednici”. Najavili su to iz Grada Varaždina u kojem kažu da su udžbenici u završnoj fazi izrade te bi sukladno planovima trebali biti dostupni u novoj školskoj godini.

- Aktivno građanstvo je u cijelom svijetu prepoznato kao neizostavan dio odgojno-obrazovnog procesa jer podrazumijeva uočavanje raznih situacija u zajednici, promišljanje o zajednici te kako pojedinac ili skupina unutar zajednice može svojim prijedlozima i djelovanjem poboljšati život u zajednici - poručili su iz Grada Varaždina.

Međutim, kako je u međuvremenu došlo do promjene u kurikulumu i sada je građanski odgoj i obrazovanje jedna od međupredmetnih tema, više se tako ne može zvati.

- Kurikulumi međupredmetnih tema su: Građanski odgoj i obrazovanje, Uporaba IKT-a, Održiv razvoj, Osobni i socijalni razvoj, Poduzetništvo, Učiti kako učiti i Zdravlje. Svi imaju zadana očekivanja po odgojno-obrazovnim ciklusima i domenama. Jedan ciklus obuhvaća više razreda jer se očekuje da se zadano realizira tijekom duljeg perioda, najprije na nižoj razini, a zatim na višoj razini. Zato će naziv udžbenika, koji se radi prema ciklusima, biti “Aktivno građanstvo i participacija u zajednici”. Prvi ciklus uključuje 1. i 2. razrede osnovne škole, drugi ciklus 3., 4. i 5. razrede osnovne škole, a treći ciklus 6., 7. i 8. razrede osnovne škole. Dakle, udžbenici će biti u potpunosti usklađeni i pratit će nacionalne kurikulume međupredmetnih tema, ali će imati fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici. Primjerice, ako se uči o poduzetništvu, bit će predložen posjet Tehnološkom parku, ako se uči o volontiranju, posjet Crvenom križu i slično. Bit će puno primjera i prijedloga aktivnosti, a ne samo teorije - najavljuju iz Grada Varaždina.
Kažu kako je izrada udžbenika u završnoj fazi, a u taj proces uključeni su nastavnici koji su i dosad provodili izvannastavni, odnosno izborni predmet prema modulu Projekt građanin, koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

- Rosana Štrocinger, učiteljica na VI. OŠ i voditeljica Županijskog stručnog vijeća Varaždinske županije napravit će udžbenik za drugi ciklus (3., 4. i 5. razred osnovne škole), a Berislav Njegovec, voditelj izbornog predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja na III. OŠ radi udžbenik za treći ciklus (6., 7. i 8. razred). Ti udžbenici temeljit će se na važećim kurikulumima međupredmetnih tema - poručili su iz Grada Varaždina.

Podsjećamo, hoće li se i kada građanski odgoj uvesti u varaždinske osnovne škole pitali su se još krajem prošle godine u platformi "Budimo grad", a da se i učenicima varaždinskih škola treba omogućiti da uče o toj temi smatrao je i varaždinski SDP.

- Građanski odgoj u varaždinskim školama od sljedeće godine ili tek - "mazanje očiju"?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.