Udžbenici u završnoj fazi izrade, građanski odgoj od jeseni u varaždinskim školama? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Udžbenici u završnoj fazi izrade, građanski odgoj od jeseni u varaždinskim školama?

IHR/Varaždinske vijesti | 24.1.2021. u 16:50h | Objavljeno u Društvo

Učenici varaždinskih osnovnih škola o građanskom odgoju i obrazovanju trebali bi učiti u novoj školskoj godini u sklopu izbornog predmeta “Aktivno građanstvo i participacija u zajednici”. Najavili su to iz Grada Varaždina u kojem kažu da su udžbenici u završnoj fazi izrade te bi sukladno planovima trebali biti dostupni u novoj školskoj godini.

- Aktivno građanstvo je u cijelom svijetu prepoznato kao neizostavan dio odgojno-obrazovnog procesa jer podrazumijeva uočavanje raznih situacija u zajednici, promišljanje o zajednici te kako pojedinac ili skupina unutar zajednice može svojim prijedlozima i djelovanjem poboljšati život u zajednici - poručili su iz Grada Varaždina.

Međutim, kako je u međuvremenu došlo do promjene u kurikulumu i sada je građanski odgoj i obrazovanje jedna od međupredmetnih tema, više se tako ne može zvati.

- Kurikulumi međupredmetnih tema su: Građanski odgoj i obrazovanje, Uporaba IKT-a, Održiv razvoj, Osobni i socijalni razvoj, Poduzetništvo, Učiti kako učiti i Zdravlje. Svi imaju zadana očekivanja po odgojno-obrazovnim ciklusima i domenama. Jedan ciklus obuhvaća više razreda jer se očekuje da se zadano realizira tijekom duljeg perioda, najprije na nižoj razini, a zatim na višoj razini. Zato će naziv udžbenika, koji se radi prema ciklusima, biti “Aktivno građanstvo i participacija u zajednici”. Prvi ciklus uključuje 1. i 2. razrede osnovne škole, drugi ciklus 3., 4. i 5. razrede osnovne škole, a treći ciklus 6., 7. i 8. razrede osnovne škole. Dakle, udžbenici će biti u potpunosti usklađeni i pratit će nacionalne kurikulume međupredmetnih tema, ali će imati fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici. Primjerice, ako se uči o poduzetništvu, bit će predložen posjet Tehnološkom parku, ako se uči o volontiranju, posjet Crvenom križu i slično. Bit će puno primjera i prijedloga aktivnosti, a ne samo teorije - najavljuju iz Grada Varaždina.
Kažu kako je izrada udžbenika u završnoj fazi, a u taj proces uključeni su nastavnici koji su i dosad provodili izvannastavni, odnosno izborni predmet prema modulu Projekt građanin, koji provodi Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

- Rosana Štrocinger, učiteljica na VI. OŠ i voditeljica Županijskog stručnog vijeća Varaždinske županije napravit će udžbenik za drugi ciklus (3., 4. i 5. razred osnovne škole), a Berislav Njegovec, voditelj izbornog predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja na III. OŠ radi udžbenik za treći ciklus (6., 7. i 8. razred). Ti udžbenici temeljit će se na važećim kurikulumima međupredmetnih tema - poručili su iz Grada Varaždina.

Podsjećamo, hoće li se i kada građanski odgoj uvesti u varaždinske osnovne škole pitali su se još krajem prošle godine u platformi "Budimo grad", a da se i učenicima varaždinskih škola treba omogućiti da uče o toj temi smatrao je i varaždinski SDP.

- Građanski odgoj u varaždinskim školama od sljedeće godine ili tek - "mazanje očiju"?