Učiteljice VI. osnovne škole Varaždin u projektu "Kompetencije za 21. stoljeće"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Varaždinska VI. osnovna škola krenula je s novim Erasmus+ projektom "Kompetencije za 21. stoljeće" u kojem sudjeluju tri učiteljice - učiteljica razredne nastave Aleksandra Oreški, profesorica biologije i kemije Mihaela Vrbnjak-Grđan te učiteljica hrvatskog jezika Ivana Canjuga.

Cilj projekta je uvođenje istraživačke nastave u nastavni proces kako bi se povećala kvaliteta obrazovanja te učenicima omogućilo stjecanje trajnih i relevantnih znanja za život i rad u 21. stoljeću. Kako ističu iz škole, cilj proizlazi iz neučinkovitosti i neatraktivnosti tradicionalnih metoda poučavanja, novih potreba tržišta rada te zbog nezadovoljavajuće razine inovacija na regionalnoj i nacionalnoj razini.

- Ciljeve ćemo postići uvođenjem novih metoda poučavanja na našoj školi, a očekujemo kako će nastavnici putem mobilnosti steći sljedeće kompetencije: metode planiranja istraživačke nastave, metode promatranja u nastavnim procesima, ispitivanja učenika odgovarajućim pitanjima koja rezultiraju zaključcima, postavljanja pretpostavki, istraživanja i analiziranja, objašnjavanja i povezivanja s prethodnim znanjem - istaknula je učiteljica engleskog jezika Tina Čerpinko, koordinatorica projekta.

- Škola je predana europskim projektima kao trajnim vrijednostima koje izgrađuju učitelje, učenike i unaprjeđuju suradnju s roditeljima i širom zajednicom. Iza nas je već jedan uspješno proveden Erasmus+ projekt tijekom kojeg su učitelji u trotjednom posjetu boravili u Danskoj i Sloveniji. Sigurni smo da će i boravak naših učitelja u Grazu u Austriji doprinijeti uvođenju istraživačke nastave u školski kurikulum. U školi se uz projekt Erasmus+ aktivno provode i projekti suradnje s Hrvatsko-američkim društvom, partnerski odnosi sa školama u Poljskoj gdje su prošle školske godine, u gradu Wielunu, naši učenici ,kao jedini predstavnici hrvatskih osnovnih škola, sudjelovali na Međunarodnoj olimpijadi fizike i matematike - rekao je ravnatelj Mario Stančić.

Iz VI. osnovne škole dodaju kako smatraju da će internacionalizacijom ustanove tijekom projekta i ugošćivanjem škole domaćina nakon završetka projekta, škola i učenici biti bogatiji upoznavanjem jedne nove kulture i stranog jezika, a sudjelovanje u Erasmus+ programu povećat će interes nastavnika za daljnjom međunarodnom suradnjom i usavršavanjem.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.