Učitelji VI. osnovne škole Varaždin u posjetu školama partnerima u Bosni

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.11.2018. u 15:37h | Objavljeno u Društvo

Učitelji VI. osnovne škole Varaždin, njih 17, uključilo se u europski projekt razmjene iskustva s kolegama učiteljima iz Bosne. U sklopu projekta bili su u Sarajevu gdje su vidjeli dio kulture i spomenika središnje Bosne te posjetili samostan u Visokom gdje ih je dočekao fra Ivan Nujić. On ih je istog dana proveo dijelom samostanskog blaga.

Sljedeći je dan započeo u samostanskoj kapelici, a nastavio se u muzeju i velikoj biblioteci. Učitelji su mnogo naučili o sakupljačima kulturnog blaga i zaslužnim ljudima Bosne. Tu je i veliki internat u kojemu je smješteno 90-tak učenika koji se školuju u Klasičnoj frajevačkoj gimnaziji „Visoko“. Slijedio je posjet Fojnici i tamošnjem muzeju gdje je kustosica upoznala učitelje s povijesnim prilikama njihova mjesta.

Nakon muzeja učitelji su posjetili Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ Fojnice-Gojevići. Ravnateljica je ispričala koliko svi u njihovoj školi vole rad s djecom i svoj posao bez obzira na nedostatna financijska sredstva i sve neprilike vezane uz miješano stanovništvo Hrvata, Srba i Bošnjaka, a koji su polaznici tamošnjih škola.

Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić upoznao je zaposlenike škole u Fojnici s projektom Ministarstva odgoja i obrazovanja RH Škola za život i s novinama u kurikulumu škole, promjenama u odgojno-obrazovnim razdobljima, nastavom u blokovima te mnoštvom izvannastavnih aktivnosti koje učenici rado pohađaju.

Uz to, nekoliko je učiteljica, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar, Marta Klemenčić i Ivana Canjuga s kolegicama iz Bosne dogovorilo novi zajednički projekt koji će, nadaju se one, ubrzo krenuti, a uključivat će učenike, od onih najmlađih do učenika sedmih razreda. Učitelji su se potom uputili u samostan kako bi se pripremili za sljedeći dan.

Održan je i radni sastanak u Travniku s ministricom u prostorijama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Kanton Središnja Bosna. Ministrica je pohvalila nastojanja Republike Hrvatske da reformu u školstvu uvede frontalno u sve škole u zemlji.

Spomenula je i teškoće s kojima se učitelji u Bosni susreću, no kako se veoma trude i drago joj je što će surađivati s učiteljima Škole za život. Nezaobilazna je bila i rodna kuća Ive Andrića nakon koje su se učitelji uputili na Ovčarevo u jednu od najljepših franjevačkih crkvi u samoj Bosni i na kraju putovanja posjetili grad Jajce.