Učenik Luka Mikulić iz Trnovca prvi na državnom natjecanju u kategoriji Pekar

V.V. | 24.4.2018. u 22:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Luka Mikulić iz Trnovca osvojio je 1. mjesto i zlatnu medalju, te titulu državnog prvaka u natjecateljskoj disciplini pekar, čime je nastavio dugogodišnji uspješan niz osvojenih medalja učenika Srednje strukovne škole Varaždin na Državnim natjecanjima.

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu, 19. i 20. travnja 2018. godine održano je XIV. Državno natjecanje u natjecateljskoj disciplini Pekar.

Na državnom natjecanju sudjelovalo je 7 prvo plasiranih učenika iz 7 srednjih škola Republike Hrvatske koji su nakon školskih natjecanja sakupili najveći broj bodova.

Cilj natjecanja je promicati zanimanja u prehrambenoj struci; unaprjeđivati i usavršavati strukovna zanimanja i vještine, razmijeniti iskustva; iskazati kreativnost učenika/ca te predstaviti specifičnost pekarskog zanimanja.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila izrada Grisina poboljšane nutritivne vrijednosti i izrada nutritivne deklaracije prema UREDBI (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani.
U prvom dijelu natjecanja učenici su trebali PowerPoint prezentacijama prikazati pripremu pekarskog proizvoda Grisina, te izračun prehrambene i energetske vrijednosti 100 grama Grisina za izradu nutritivne deklaracije proizvoda.

U nastavku su trebali izračunati količine potrebnih sirovina za izradu dva pekarska proizvoda, Grisina i slatkog peciva sa suhim voćem čiji su broj i mase peciva saznali na dan natjecanja. 

Drugi dan natjecanja učenici su praktično izrađivali pekarske proizvode uz demonstraciju kreativnosti, mašte i vještine pekarskog zanata.

- Natjecanje je prošlo u napetoj, ugodnoj i natjecateljskoj atmosferi  - kažu u Strukovnoj školi.