Učenici i učitelji VI. osnovne škole u projektu Erasmus+ KA2 „Breaking Barriers“

MGA/VV | 18.11.2019. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

Po prvi put VI. osnovna škola sudjeluje u europskom projektu Erasmus+ KA2, koji podrazumijeva suradnju u svrhu inovacija i razmjene dobre prakse. U projekt su uključene Slovačka, kao koordinator projekta, te Portugal, Švedska, Španjolska i Hrvatska, kao zemlje partneri.

Pripremni sastanak održan je 16. – 18. 10. 2019. u Žilini, u Zakladnoj školi. Tamo su zemlje sudionice dogovorile sve potrebno za ostvarivanje ishoda projekta te usuglasile datume posjeta. Mobilnosti će se održati tijekom naredne dvije godine i na njima će sudjelovati 6 učenika i po dvoje učitelja iz svake zemlje. Projekt se zove „Breaking Barriers“ i odnosi se na aktivnosti u kojima će djeca učiti o empatiji, vršnjačkom nasilju i kako ga uočiti te se boriti protiv njega. Kroz radionice, mnoge kulturne aktivnosti i druženja, učenici će, koristeći engleski jezik i digitalne alate, usavršavati svoja znanja i stjecati životne vještine.

Tijekom posjeta škole će otvoriti svoja vrata i razrede kako bi sudionici mogli prisustvovati i stjecati različita odgojno-obrazovna iskustva. Hrvatska prva otvara svoja vrata zemljama sudionicama koje će Varaždin posjetiti 9. - 13.3. 2020. Nakon Hrvatske, u svibnju će se mobilnost odraditi u Španjolskoj, u listopadu u Slovačkoj, dok je 2021. rezervirana za Švedsku i Portugal. U međuvremenu, partneri će komunicirati putem digitalnih alata te će djeca slati jedni drugima božićne čestitke, komunicirati putem elektroničke pošte, Twinspacea i još mnogo toga.

- Svi su zadovoljni dogovorenim, vesele se godinama koje dolaze, susretima, aktivnostima i stjecanjima novih iskustava - ističe Ivana Canjuga, učiteljica Hrvatskoga jezika.