Učenici Druge gimnazije Varaždina na mobilnosti u Varšavi

V.V. | 17.10.2017. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

U srednjoj školi ZSEiL – Zespół Szkół Elektronicznych i Licealnych u Varšavi od 1. do 7. listopada 2017. održana je treća mobilnost učenika i nastavnika međunarodnog ERASMUS+ projekta Sports Formula vrijednog 102 950 eura.

U projektu su sudjelovali učenici Druge gimnazije Varaždin Alan Boršćak, Elena Kovaček, Lara Farkaš Višontai i Magdalena Kos uz pratnju profesorica Vlatke Drvarić, Mihaele Habunek, Marijane Horvat te ravnateljice Zdravke Grđan. Uz učenike i nastavnike iz Hrvatske u projektu još sudjeluju i učenici i nastavnici iz Poljske, Francuske, Italije i zemlje koordinatora projekta, Latvije.

DSC 0602 728x600

Cilj ovog projekta je povezati znanja iz matematike, fizike, biologije i kemije sa sportovima te pružiti učenicima uvid u značaj prirodnih znanosti u sportu, ali i ostalim područjima. Radni jezik mobilnosti bio je engleski, a učenici su i učili služiti se ICT tehnologijama. Boraveći u Poljskoj sudionici su imali priliku upoznati poljski obrazovni sustav sudjelujući u različitim radionicama, kvizovima i predavanjima.

Dok su učenici sudjelovali u različitim aktivnostima, nastavnici su radili na izradie-knjige i zadataka. Kako su učenici bili smješteni u obiteljima, stekli su uvid u sličnosti, ali i različitosti života u Poljskoj u odnosu na Hrvatsku. Da bi stjecanje novih znanja bilo što zanimljivije, posjetili su i znanstveni centar Kopernik (Centrum Nauki Kopernik), najveći znanstveni centar u Poljskoj. Tamo su upoznali načela fizike i ostalih znanosti na posebno zanimljiv, kreativan i suvremen način.

IMG 81571 800x600

Kao dio projekta također su posjetili i Torun, grad od dvjestotinjak tisuća stanovnika smješten na rijeci Visli čiji je povijesni centar upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a, a najpoznatiji je kao rodni grad Nikole Kopernika. Tijekom posjeta Torunu učenici su sudjelovali u izradi poljskih paprenjaka. U Varšavi su također posjetili Nacionalni muzej i povijesnu jezgru.

Tjedan proveden u Varšavi, gradu koji čuva sirena, bio je za sve sudionike predivno i nezaboravno iskustvo. Znanje koje su učenici tamo stekli uvelike će im pomoći u daljnjem školovanju, ali i životu. Svi, a posebice učenici, vesele se sljedećoj mobilnosti koja će se održati iduće godine u veljači u našem Varaždinu.