Učenici 8. razreda u Vidovcu s tisuću se ždralova oprostili od osnovne škole Foto: OŠ Vidovec

Učenici 8. razreda u Vidovcu s tisuću se ždralova oprostili od osnovne škole

Varaždinske vijesti/S.B. | 16.6.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici 8. razreda OŠ Vidovec opraštaju se od svoje osnovne škole na pomalo neobičan, no svakako pohvalan i kreativan način. Radi se o posljednjem razrednom projektu na satu Hrvatskoga jezika, „Tisuću ždralova za Sadako“.

Nakon interpretacije lektirnog djela „Sadako hoće živjetiKarla Brucknera, učenici su dobili projektne zadatke vezane uz Japan (gastronomiju, prirodne i kulturne znamenitosti, umjetnost, povijest, prirodna obilježja, običaje, haiku, ikebanu, kimono itd.) te su trebali pripremiti prezentacije uz mogućnost slušanja tradicionalne japanske glazbe te u tradicionalnoj japanskoj odjeći koja je mogla biti i od papira.

Rezultate svog istraživanja prezentirali su na Dan Sunca, 3. svibnja na satu Hrvatskoga jezika. Učenici su bili vrlo kreativni i originalni, izradili su japansku kuharicu, turističke vodiče, stari japanski samurajski mač od papira te razne oblike u tehnici origami. Jedan od zadataka bio je i izrada bijelih ždralova u poznatoj japanskoj tehnici origami.

Naime, nakon što su Amerikanci 1945. godine bacili atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, djevojčica Sadako Sasaki teško je oboljela od posljedica zračenja. Ona vjeruje u ozdravljenje i legendu koja kaže da će ozdraviti ako napravi 1000 papirnatih ždralova. Nažalost, Sadako nije uspjela. Napravila je 990 ždralova te postala simbol stradanja Japana od posljedica atomske bombe.

S obzirom da ždral u japanskoj kulturi simbolizira mir i zdravlje, učenici 8. razreda odlučili su napraviti 1000 ždralova za djevojčicu Sadako, te su u tome i uspjeli! Ždralovima su uljepšali hol škole te svojim projektom poslali snažnu antiratnu poruku, poruku mira, ljubavi, zdravlja, zajedništva, pomaganja… U projekt su se uključili i svi zainteresirani učenici i djelatnici Osnovne škole Vidovec, a u prostoru školske knjižnice osmaši su vodili i origami radionice izrade ždralova od papira.

IMG_20190614_081948_resized_20190614_064405543.jpg

os_vidovec_3.jpg

os_vidovec_4.jpg

os_vidovec_5.jpg

Označeno u