U VI. OŠ Varaždin od rujna nastava u blokovima s više praznika i manje predmeta

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.8.2018. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

Budući da su učitelji VI. OŠ Varaždin prepoznali koliko su učenici opterećeni količinom nastavnih predmeta i gradiva pokrenuli su inicijativu za promjenom obrazovnih razdoblja i odmora učenika i organizacije nastave u blokovima prema obrazovnim razdobljima, pa će od jeseni uz eksperimentalni program kurikularne reforme pod nazivom „Škola za život“ krenuti i u promjenu obrazovnih razdoblja.

Naime, Ministarstvo odgoja i obrazovanja odobrilo je školi promjenu obrazovnih razdoblja i nastavnih programa te je VI. osnovna škola Varaždin jedina škola u Republici Hrvatskoj koja će raditi u ovakvom obliku obrazovanja.

- To će najesen izgledati ovako. Nastava će za sve učenike od 1. do 8. razreda biti organizirana u četiri obrazovna razdoblja. 4., 5. i 8. razredi imat će nastavu u blokovima; četiri bloka koja prate četiri obrazovna razdoblja. Blokovi objedinjuju nastavne predmete na način da se neki nastavni predmeti realiziraju u neparnim, a drugi u parnim blokovima, smanjujući na taj način broj nastavnih predmeta koje učenici pohađaju u nastavnom bloku - objašnjava ravnatelj škole Mario Stančić.

Što se tiče rasporeda obrazovnih razdoblja, 1. obrazovno razdoblje trajat će od 3. rujna do 26. listopada i obuhvaća 39 radnih dana, to je prvi blok. Drugo obrazovno razdoblje trajat će od 5. studenog do 21. prosinca i obuhvaća 35 radnih dana, to je drugi blok nastave. Treće obrazovno razdoblje trajat će od 14. siječnja do 21. ožujka i obuhvaća 49 radnih dana i predstavlja treći blok dok četvrto obrazovno razdoblje će trajati od 25. ožujka do 14. lipnja i obuhvaćat će 52 radna dana i to je 4. blok.

- U ta razdoblja uključeni su jesenski, zimski i proljetni odmor. Učenici nižih razreda imat će tijekom godine projektne dane u kojima će intenzivno raditi na jednom predmetu, recimo, Priroda i društvo čime će se učenicima smanjiti tjedno opterećenje. Učenici četvrtih razreda imat će nastavu Glazbene i Likovne kulture po blokovima. Recimo u 1. i 3. bloku a i b razredni odjeli imat će Glazbenu kulturu, dok će c i d imati Likovnu kulturu i obrnuto - objašnjava ravnatelj Stančić.

Učenici petih razreda također će realizirati nastavu po blokovima. U 1. i 3. bloku slušat će se Geografija, Likovna kultura i Informatika, a u 2. i 4. bloku Priroda, Tehnička kultura i Povijest. 

Slično će biti i za učenike osmih razreda. U 1. i 3. bloku imat će Likovnu kulturu, Informatiku, Biologiju i Geografiju, a u 2. i 4. Tehničku kulturu, Fiziku, Kemiju i Povijest.

- Cijele će se školske godine tražiti novi i bolji načini poučavanja, a sve u korist učenika i škole koja mora postati škola za život u pravom smislu riječi gdje će se sadržaji prezentirati na nov i koristan način, a znanja postati primjenjiva u životnim situacijama - zaključuje ravnatelj Stančić.

Označeno u