U Varaždinu održana konferencija Računalne igre 2019 Foto: MK

U Varaždinu održana konferencija Računalne igre 2019

MK/Varaždinske vijesti | 17.10.2019. u 13:41h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Dvjestotinjak sudionika, predavanja renomiranih stručnjaka u području računalnih igara, govori predstavnika akademske zajednice i prezentacije niza studentskih radova obilježili su konferenciju Računalne igre 2019 održanu u Varaždinu.

Kao popratni događaj jubilarne 30. konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems (CECIIS), na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu 4. listopada 2019. održana je stručna konferencija Računalne igre 2019. Cilj ove konferencije bio je objediniti svijet struke i akademsku zajednicu u svrhu razgovora o zajedničkim projektima, ulozi računalnih igara u obrazovanju i mogućnostima kreiranja studijskih programa u području razvoja računalnih igara.

Uz Fakultet organizacije i informatike kao domaćina i Sveučilište u Zagrebu, suorganizatori konferencije bili su i: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište Sjever, VERN', Algebra, Machina, Grad Varaždin, Grad Bjelovar, Grad Daruvar i Sisačko-moslavačka županija.

mario_konecki_foi_2.jpg

Ideju i inicijativu za održavanje konferencije Računalne igre 2019 dao je doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskog zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije.

Na konferenciji su kao pozvani predavači sudjelovali predstavnici renomiranih poduzeća koja u Hrvatskoj djeluju u području razvoja računalnih igara: Reboot, Nanobit, Exordium Games, Pine Studio, Games Revolted i Gamechuck.

Uz dekanicu Fakulteta organizacije i informatike izv. prof. dr. sc. Ninu Begičević Ređep i zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara, sudionike konferencije pozdravili su u svojim uvodnim govorima prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov.

mario_konecki_1.jpg

Srednjoškolski obrazovni program "Tehničar za razvoj videoigara"

U okviru konferencije predstavljeni su i rezultati aktualnih projekata i inicijativa vezanih za obrazovanje u području računalnih igara. Predstavnik Sisačko-moslavačke županije pročelnik Darjan Vlahov predstavio je rezultate rada na projektu izrade četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovnog programa pod nazivom "Tehničar za razvoj videoigara". Spomenuti obrazovni program nastao je na inicijativu Sisačko-moslavačke županije i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije – SiMoRa, a izrađen je pod vodstvom doc. Koneckog u okviru Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre koji djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa stručnjacima iz javnog i privatnog sektora. 

Projekt Edu4Games

Prodekan za međunarodnu, međufakultetsku i međusveučilišnu suradnju Akademije dramske umjetnosti izv. prof. art. Davor Švaić osvrnuo se na rezultate projekta Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara, na kojem se s radom započelo 22. ožujka 2019. Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti, a partneri na projektu su Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet organizacije i informatike. Cilj projekta je osigurati studentima mogućnost visokoškolskog obrazovanja u području razvoja videoigara.

Brojne prezentacije studentskih projekata

Na konferenciji je prezentirano više od 25 stručnih radova, a predstavljeno je i 20-ak računalnih igara koje su razvili studenti. Generalni pokrovitelj konferencije Računalne igre 2019 bila je Sisačko-moslavačka županija.

mario_konecki_2.jpg

Na mrežnoj adresi konferencije: racunalne-igre.foi.hr/2019 mogu se pronaći sve informacije o konferenciji, kao i zbornik radova konferencije.

Na konferenciji je zaključeno kako će se zajednička inicijativa uvođenja računalnih igara u područje srednjoškolskog i visokog obrazovanja Republike Hrvatske nastaviti i dalje.

mario_konecki_foi_1.jpg

mario_konecki_3.jpg

mario_konecki_4.jpg