U topličkoj školi obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Foto: OŠ Varaždinske Toplice

U topličkoj školi obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

V.M./Varaždinske vijesti | 18.1.2017. u 11:43h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice na svečan način obilježen je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Slikom, riječju i kratkim videozapisom prisjetili su se jednog od najznačajnijih datuma novije hrvatske povijesti.

U holu škole profesor povijesti i geografije Drago Ilić održao je sat povijesti svim učenicima, učiteljima i djelatnicima škole u kojem je ukazao na sve važnije događaje koji su prethodili tom važnom datumu.

Profesor Ilić je istaknuo kako se ove godine obilježava 25. godišnjica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske te da su 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

Kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih postrojba. Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, odnosno nakon šest godina.

Od međunarodnoga priznanja do danas Republika Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Otada do danas Hrvatska je postala aktivnom članicom mnogih europskih i svjetskih tijela.

U članstvo Vijeća Europe primljena je 6. studenoga 1996., članicom NATO saveza postala je 1. travnja 2009., a 28. članicom Europske unije postala je 1. srpnja 2013. godine. Pjevanjem pjesme Moja domovina završen je jedan zanimljiv i poučan sat hrvatske povijesti.

Galerija slika