U srednje škole Varaždinske županije upisano 1.880 učenika, gotovo10 posto iz drugih županija Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U srednje škole Varaždinske županije upisano 1.880 učenika, gotovo10 posto iz drugih županija

VV | 29.7.2020. u 13:55h | Objavljeno u Društvo

 U srednje škole u Varaždinskoj županiji je u ljetnom upisnom roku upisano 1.880 učenika, sedam više u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom da je u Varaždinskoj županiji 1.714 osmaša, najmanje 9,68 %, odnosno 166 učenika dolazi iz drugih županija.

- Imamo odličan rezultat da gotovo 10 posto učenika više upiše naše srednje škole, po čemu smo u samom vrhu Hrvatske uz Zagreb. Učenici iz drugih županija dolaze u naše škole zato što su najbolje i pružaju vrhunsko obrazovanje. Posebno smo ponosni na strukovna zanimanja i na činjenicu da se u našim školama obrazuje 61 % posto svih limara u Hrvatskoj, svaki treći tokar, 24 % svih galanterista, 19 % svih strojobravara, 16 % svih instalatera kućanskih instalacija, 15 % svih CNC operatera, 14 % svih zidara, 12 % svih pekara, 11 % svih soboslikara – naveo je župan Čačić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je izvijestio da je u ljetnom upisnom roku popunjeno 91,6 posto mjesta u srednjim školama.

- Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske gdje vlada najveći interes za gimnazije i ekonomska zanimanja, kod nas najveći interes nakon gimnazije vlada za strukovna zanimanja s područja strojarstva i elektrotehnike, dok je ekonomija tek na četvrtom mjestu. Gleda li se broj učenika iz naše županije i ukupni broj upisanih, imamo indeks 109,68, dakle minimalno je 9,68 posto učenika izabralo naše škole za nastavak školovanja, što je rezultat kontinuiranog ulaganja u školstvo, od jednosmjenske nastave do centara izvrsnosti – istaknuo je Huđek.

Označeno u