U OŠ Petrijanec visoka razina motiviranosti za sudjelovanjem u EU projektima

Osnovnoj školi Petrijanec odobrena su nova dva europska projekta. Jedan o rješavanju različitih problema koji se javljaju među vršnjacima i o tome kako pomoći djeci s posebnim potrebama da bi se lakše snašla u školi dok se drugi odnosi na STEM područje s posebnim naglaskom na informatiku i matematiku.

Primjeri dobre prakse

- Posebno sam ponosna što su našem školskom projektnom timu, s voditeljicom Jasminkom Belščak, učiteljicom savjetnicom koja je glavna koordinatorica i njezinom zamjenicom Ljiljanom Mavrek, učiteljicom engleskog jezika, odobrena još dva europska projekta - ističe ravnateljica škole Valerija Paljak.

Prvi projekt pod nazivom “I see you, I hear you, I feel you” razmatra probleme među vršnjacima te mu je naglasak na tome kako djelovati da bi se djeca lakše uklopila u školu.
- Taj nam je projekt važan, iz razloga što imamo velik broj učenika s posebnim potrebama, što školujemo učenike romske nacionalne manjine, učenike koji su u udomiteljskim obiteljima, a nerijetko su to djeca koja dolaze s različitim problemima i potrebama. To je bio jedan od motiva zašto smo se uključili u ovaj projekt. Uviđamo kako slične probleme rješavaju drugdje, učimo nešto novo i naučeno implementiramo u rješavanje svakodnevnih izazova - navodi ravnateljica, dodajući da projektne teme nisu samo potrebe učenika već i prevencija vršnjačkog nasilja. Smatramo da razmjena dobre prakse sa školama drugih zemljama može biti od pomoći, a partneri u projektu su Estonija, Poljska, Turska, Španjolska i Makedonija.

Drugi projekt koji je školi nedavno odobren odnosi se na STEM područje, a kako je škola bila u pilot projektu E-škole s ovim projektom koji im je odobren samo nadograđuju znanja. Projekt se zove “Taking a learning journey on a STEM train”.
- Kao što stavljamo naglasak na učenike s teškoćama, u školi želimo pružiti jednake šanse svim učenicima pa posebno pazimo i na one koji su nadareni i koji imaju sklonosti za STEM područja. Poseban je naglasak na informatiku i matematiku - kaže ravnateljica dodajući da su im u ovom projektu partneri Bugarska, Italija, Velika Britanija, Rumjnjska i Turska.

Inače, Osnovna škola Petrijanec do sada je imala dva europska projekta koja su provodili i od kojih je jedan završio početkom rujna sa zadnjom mobilnošću u Tursku u lipnju. Bio je to projekt “No place for hate”, a uz njega postoji još jedan europski projekt pod nazivom “European school post” koji će trajati još narednu godinu i kojem je OŠ Petrijanec glavni koordinator.
- Projektom “No place for hate” vidljiv je velik napredak u međuvršnjačkim odnosima, spremnost da jedni drugima pomažu kao i veći broj učenika i učitelja koji žele aktivno sudjelovati u takvim projektima pa je to razlog zašto ulazimo u nove projekte. Dakle, motiviranost je zaista na visokoj razini u školi - kaže ravnateljica.

Među ostalim naglašava da je projektom “European school post” postignuta povezanost učenika koja se kroz cijeli projekt proteže uz upoznavanje kulture pojedine zemlje sudionice na projektu.
- Kroz praznike smo dobili hrpu razglednica iz čitavoga svijeta. Sva djeca koja su sudjelovala u projektu međusobno su si slali razglednice i bez obzira na praznike ostali su u kontaktu i to je ona glavna svrha. Ne samo da smo na povezani društvenim mrežama već se projektom želi aktualizirati tradicionalni oblik komunikacije - složile su se Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica koja je glavna koordinatorica i njezina zamjenica Ljiljana Mavrek, učiteljica engleskog jezika.

Uskoro putovanje u Slovačku

One navode da je cilj projekta upoznavanje drugih kultura kroz pisanu riječ, odnosno upoznavanje druge kulture kroz razglednice, tekstove, novine, brošure, stripove i kalendare.
- Već smo dizajnirali jedan kalendar, koji sadrži posebno obilježene datume, praznike koji se obilježavaju u tim partnerskim državama i još su posebno istaknuti datumi vezani uz zaštitu podataka, zaštitu djece u medijima - kažu sugovornice, dodajući da je to jedan zanimljiv projekt u koji su djeca cijelo vrijeme uključena, a zemlje partneri su Slovačka, Turska, Rumunjska, Grčka i Bugarska.

- Sada početkom 10. mjeseca u sklopu tog projekta putujemo s učenicima u Slovačku, u grad Košice gdje će učenici sudjelovati u njihovom Maratonu mira i Multimedijskoj bijeloj noći, a što su posebni događaji u Slovačkoj. Bit će tu radionica, kreativnog i stvaralačkog pisanja. Putuje šest učenika i četiri učitelja s ravnateljicom, dok ćemo u studenom mi biti domaćini stranim učiteljima - navode.
Inače, projekti su u potpunosti sufinancirani sredstvima EU. U sva četiri europska projekta, uključeno je oko 70 učenika i desetak učitelja OŠ Petrijanec, a školi je odobreno više od 100.000 eura.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.