U četvrtak na GIMNAtech konferenciji saznajte koja su to zanimanja budućnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 31.5.2017. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

U višenamjenskoj dvorani Prve gimnazije Varaždin održat će se, u četvrtak 1. lipnja u 12.30 sati, GIMNAtech konferencija koja donosi virtualnu stvarnost, robotiku, development i upravljanje informacijama u Varaždin.

Radi se o konferenciji koju organizira Savjet mladih Varaždinske županije sa ciljem upoznavanja mladih sa zanimanjima budućnosti, novim tehnologijama, metodikama prilagođavanja tehnološkom napretku i budućim vještinama koje će biti potrebne na tržištu rada.

-Ukratko rečeno, GIMNAtech se odnosi na zanimanja budućnosti, novitete koji će tek doći, noviteti koji već danas postoje i koriste se u našem svakodnevnom životu – navodi Petra Međimurec, glavni organizator eventa.

Ona dodaje da je u središtu GIMNAtech-a 4. industrijska revolucija, development, virtualna stvarnost, digitalna transformacija, IOT i Big data pa je to razlog zašto se odlučila organizirati jedan takav event.

Među ostalim Petra navodi, da su IOT, Big data, VR, robotika potencijali koje moramo iskoristiti, a da bi ih iskoristili moramo proizvesti stručnjake za te tehnologije i krenuti sa specijaliziranim obrazovanjem mladih.

Prema izvještaju Europske komisije do 2020. na tržištu EU bit će potražnja za 10 milijuna i 400 tisuća big data stručnjaka. A u pogledu praćenja tehnologije i stvaranja adekvatno obrazovanih mladih ljudi za zanimanja budućnosti Hrvatska ne stoji baš previše dobro.

Ispod smo europskog tehnologijskog prosjeka, tek uvodimo sustav STEM obrazovanja i samo smo zagrebli površinu ovog enormong procesa društvenih i poslovnih promjena.

-Kako bi mladima približila cijeli taj novi koncept, obilje informacija i promjena, potrudila sam se da predavači na konferenciji budu predstavnici nekih od najboljih tvrtki u Hrvatskoj, poput INFINUMA, Mediatoolkita i Lucere, odnosno tvrtki koje se danas bave onim o čemu će se sutra tek kod nas pričati - ističe Petra.

Dodaje da je njezin zadatak da mlade upozna s pojmovima poput Internet of Things, Big data, virtualne i proširene stvarnosti, kako će ti sustavi djelovati na razvoj budućih radnih mjesta i kako će utjecati na ukidanje današnjih zanimanja i postupno uvođenje novih u skoroj budućnosti.

-Ukratko rečeno, prenijet ću im svoja iskustva o tome kako danas iskoristiti tehnologiju budućnosti na radnome mjestu da bi se postigli zadani ciljevi i ostvarili željeni rezultati - objašnjava.

O novitetima koji dolaze iz svijeta robotike predavat će Željko Posavec, poznat mlađim generacijama preko osvojenih medalja u Hrvatskoj i svijetu u robotici. Zatim će predstavnik tvrtke INFINUM, Adis Mustedangić, predavati o tehnološkim specifičnostima i mobile developmentu. Adis je iOS Team Lead tvrtke koja se bavi developmentom softvera, razvojem mobilnih aplikacija i koja kreira dobra rješenja za korisnike i osigurava dobro korisničko iskustvo, a 2017. usmjerili su se i na gaming industriju. Aktivni su u Zagrebu i Ljubljani te na našu sreću otvorili su svoj novi ured u Varaždinu.

Nadalje, Iva Člavinić predstavit će Mediatoolkit, tvrtku koje se razvila iz tekućih djelatnosti tvrtke Degordian. Iva će mladima pokazati kako praćenje medija, informacija i njihova obrada može pomoći u poboljšanju rada, pristupu klijentima i razvoju proizvoda. Mediatoolkit se bavi praćenjem medija u realnom vremenu koji omogućuje jednostavno i lako postavljanje upita za praćenje i izradu detaljnih izvješća. Podaci koje prikupljaju dolaze iz više od 10 milijuna web stranica, rade monitoring, upravljaju i obrađuju dobivene podatke, a sve sa ciljem da bi korisnicima pokazali koji su za njih najbolji trendovi, ciljane skupine, koji im je utjecaj i doseg na web stranicama te društvenim mrežama. Mediatoolkit omogućuje svojim klijentima pregled mogućnosti i kako da u realnom vremenu sa svojim idejama, proizvodima, djelatnostima dopru do što više korisnika…

Nakon predavanja i izlaganja, krećemo na praktične stvari, a za to će biti zaslužan Robert Majhen iz Lucere, lokalne tvrtke iz Ludbrega, koji će mladima predstaviti virtualnu stvarnost i njene mogućnosti u praktičnoj primjeni. Lucera se bavi pomaganjem malim poduzetnicima i startupovima i daje im podršku da pokrenu svoju djelatnost bez velikih tehničkih i administrativnih troškova.

Ali Lucera također razvija svoje proizvode poput HOLOSTARA i sad su krenuli sa razvojem proizvoda koji se temelje na virtualnoj stvarnosti kao alatu koji korisniku pruža bezbroj mogućnosti. Robert će mladima predstaviti VR tehnologiju, HTC VIVE i omogućiti učenicima unikatan doživljaj virtualne stvarnosti koristeći konkretne primjere iz prakse.

-Vještine budućnosti koje će se najviše tražiti su kreativnost, multidisciplinano povezivanje sadržaja, podataka, informacija, kritičko razmišljanje, računalni način razmišljanja, stoga se mladi već danas moraju obrazovati za zanimanja koja ne postoje, pa ajde da zajedno učinimo taj prvi korak - zaključuje Petra i poziva sve zainteresirane.