U Centru Tomislav Špoljar programi poludnevnog boravka i rane intervencije: djeca i mladi uživaju u zajedničkom druženju Foto: Krešimir Đurić

U Centru Tomislav Špoljar programi poludnevnog boravka i rane intervencije: djeca i mladi uživaju u zajedničkom druženju

IHR/Varaždinske vijesti | 13.2.2020. u 16:29h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Znamo kuhati kavu, crtati i igrati „Čovječe ne ljuti se“, slušati glazbu, domaće hitove. Razgovaramo i o tome što nas muči u životu i kako gledati stvari pozitivno i izbjegavati loše ljude koje susrećemo i kojekakve druge brige. Ovdje se podsjećamo na sve što je dobro i pozitivno. Hvala Bogu, imamo zdrave ruke i zdrave noge, možemo hodati i govoriti i to je najvažnije. Naša voditeljica Tanja je najbolja i moj tata kaže da je učiteljica mrak! – otkrio je jedan od polaznika poludnevnog boravka u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar koje su danas obišli dogradonačelnica Sandra Malenica i pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević

Grad Varaždin je za provođenje poludnevnog boravka i grupa za ranu intervenciju, koji se ove godine provode na Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, osigurao u proračunu 261.700 kuna te su programi besplatni.

- Sustav socijalne skrbi jako dobro funkcionira na papiru, ali nažalost ne i u praksi. Rana intervencija i poludnevni boravak zapravo su zakonom zajamčene besplatne usluge. U Gradu Varaždinu to nije bio slučaj i odlučili smo u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar omogućiti ove dvije usluge roditeljima – istaknula je Malenica.

Poludnevni boravak trenutno pohađa devetero osoba starijih od 21 godine.

- Riječ je o osobama koja nisu obuhvaćena nikakvim programom nakon završetka svog obrazovanja. Ovdje su četiri sata dnevno, a za njih imamo organizirane razne radionice i igraonice, slušamo glazbu, družimo se i učimo. Program je osmišljen tako da bude zapravo nastavak školskog programa – istaknula je voditeljica poludnevnog boravka Tatjana Šac.

Uz poludnevni boravak, u Centru se provodi i program rane intervencije namijenjen svim roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju, kao i djeci koja imaju naznaka da bi se te poteškoće mogle pojaviti od rođenja do navršenih sedam godina života. Programom je obuhvaćeno 18-ero korisnika.

- Djeca dolaze minimalno jedanput tjedno na vježbe koje su prilagođene njihovim poteškoćama. Kroz igru potičemo finu motoriku, grafomotoriku i drugu motoriku, spoznajne, perceptivne i vizualne vještine te aktivnosti važne za svakodnevni život – istaknula je voditeljica programa rane intervencije Matea Hunjek.

Galerija slika